gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»9 здравословни ползи от консумация на шамфъстък

9 здравословни ползи от консумация на шамфъстък

ХрисиХриси
Новак
14844
ядки шамфъстък
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Шамфъстъкът е една от най-вкусните ядки, любима на мнозина. Чудесна е за директна консумация или като добавка към някой десерт или сладолед. Освен с вкуса, обаче, тази ядка впечатлява и със своите полезни свойства за организма. Тя е с богато съдържание на здравословни мазнини, протеини, антиоксиданти и фибри. Заради тези вещества, шамфъстъкът съдейства за доброто ни здравословно състояние. Нека видим по-подробно как:

1. Освен с високо съдържание на протеини, фибри и антиоксиданти, шамфъстъкът е известен и с наличието на други полезни вещества за организма, като витамин B6 и калий. Всъщност, това е един от продуктите с най-голямо съдържание на витамин B6 в състава си, който спомага за регулиране на кръвната захар и нивото на хемоглобина.

2. Богат на антиоксиданти – което допринася за доброто здраве на очите. Предотвратяват увреждането на клетките в организма и намаляват риска от ракови заболявания.

3. Ниско съдържание на калории, но високо на протеини – може да го консумирате в неограничени количества! Обикновено, ядките участват в диетите, но често са по-калорични, отколкото трябва. Е, шамфъстъкът е нискокалоричен и богат на протеини, което ще ви накара да не чувствате глад и едновременно с това да не качвате килограми.

шамфъстък

4. Може да ви помогне да свалите излишно тегло – това e продължение на точка 3. Освен че са питателна и нискокалорична храна, тези ядки могат да ви помогнат да свалите килограми с концентрацията, която създават. Може и да не осъзнавате, но съсредоточаването върху обелването на черупката е важно за хранителните ви навици. Когато сте концентрирате, приемате по-малко храна и се чувствате сити по-дълго време.

5. Полезен е за чревните бактерии – заради високо съдържание на фибри, шамфъстъкът повишава броя на чревните бактерии, които отговарят за производството на полезни мастни киселини.

6. Понижава кръвното налягане и холестерола – шамфъстъкът съдържа вещества, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Той съдейства за понижаване нивата на холестерола и кръвното.

7. Може да подобри здравето на кръвоносните съдове – тази ядка е богата на вещество, което разширява кръвоносните съдове и оттам съдейства за доброто състояние на организма.

8. Съдейства за понижаване на кръвната захар – шамфъстъкът има повече въглехидрати от други ядки, но те са с нисък гликемичен индекс и не повишават захарта в организма. Може да го консумирате без притеснение.

9. Шамфъстъкът е изключително вкусна и забавна за консумиране ядка. Със сигурност ще ви стане любим, ако вече не е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest