gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, богати на витамин К

Храни, богати на витамин К

Витамин K
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Витамин K е важно хранително вещество, което има ключова роля за много от функциите на организма ни. Сред тях – способността на тялото да съсирва кръвта, витаминът поддържа и здравето на сърцето ни. И докато дефицитът на витамин К е рядък, то по-малък от необходимия прием може да има негативни последици върху тялото ни с времето.

Ако не си добавяме достатъчно витамин K, рискуваме костите ни да станат слаби и чупливи, както и да увеличим потенциалния си риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Именно по тази причина трябва да се стараете да консумирате храни, богати на витамин K. А дневната доза, необходима на тялото, e 120 микрограма на ден.

Ето кои са и храните, които съдържат витамин K.

Къдравото зеле съдържа 400 % от необходимата ни дневна доза на витамин K. Така например половин чаша сготвено къдраво зеле съдържа 530 микгорама от него.

Листата от синап също са много богати на витамин К. Сготвени, само половин чаша от тях съдържат 415 микрограма витамини.

Листата от цвекло са друг източник на жизненоважния елемент, с приблизително същото количество от него само за едно сурово листо. Така можете да добавяте от тях в салатата си, за да подсигурите здравето си.

Лападът е друг зеленолистен зеленчук, който можете да използвате, за да си набавите дневната доза витамини. Суровият спанак е аналог – 1 чаша от него съдържа необходима ни дневна доза от витамин K. Порция зелен боб върши същото, каквото и спанакът.

Соята също е подходящ избор. В 100 грама се съдържат над 1000 микрограма от витамина.

Броколите са идеални за целта, освен това – и лесно достъпни.

Витамин K

Телешкият дроб, свинско, пилешко и патешко месо освен витамин К ще ни дадат и протеини и много витамини от B-групата.

Сред плодовете добър източник на витамин К е кивито. Три плода на ден ще ни предпазят от дефицити.

Добър вариант са и сините сливи – 200 грама от тях са достатъчни.

Грах, сирене и авокадо са храни, които също съдържат витамин K, но в много по-ниски количества. Въпреки това, с тях можем да си набавим препоръчителната дневна доза и да поддържаме здравето си.

Хубавото на витамин К е, че той се съдържа в много леснодостъпни хранителни продукти в изобилно количество, достатъчно на телата ни, за да не ни се налага да го консумираме под формата на добавки. Уверете се обаче, че всеки ден поне една от храните, които изброихме присъстват в менюто ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest