Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 храни, от които качваме килограми

10 храни, от които качваме килограми

Пицата е храна, от която качваме килограми

Наднорменото тегло е един от най-големите проблеми в наши дни. От него могат да бъдат предизвикани дори заболявания, като например сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно. Причината – консумацията на повече от нужните калории. С някои храни тялото ни се справя по-лесно, а други са предизвикателство за организма ни. Ето и десетте най-проблемни храни.

Газирани напитки

От Газирани напитки се напълнява

Те са висококалорични, с много добавена захар, а едновременно с това нямат никаква хранителна стойност. При тях липсват витамини и минерали, богати са обаче на празни калории, в следствие на които дебелеем.

Подсладено кафе

Кафето е полезна напитка – тя съдържа антиоксиданти и важни хранителни вещества, но няма калории. Подсладеното кафе обаче, особено тези напитки с обилно количество сметана, са подобни на подсладените газирани напитки.

Сладолед

Сладоледът е храна, от която се качват килограми

Всички обичаме това ледено изкушение. Съвременните сладоледи обаче са направени от сметана, наситени мазнини, захар и изкуствени подсладители. По-здравословните сладоледи съдържат по-малко от 15 грама захар на порция.

Пица

Една от най-популярните бързи храни е и една от най-вредните. Освен тесто пицата е направена от продукти, които са много солени, мазни и калорични. Можете да похапвате пица у дома – с домашно пълнозърнесто тесто, зеленчуци и филе.

Понички

храни за качване килограми

Съдържат много захар, брашно и мазнини. С висока калорийна стойност, те не бива да присъстват често в диетата ни.

Пържени картофи и чипс

Вкусни са, факт. Те обаче са много калорични и изключително мазни, което може да повиши нивата на холестерол в кръвта, както и обиколката на талията.

Фъстъчено масло

Фъстъчено масло е калорично

То може да бъде здравословно, когато е направено у дома от фъстъци. Това фъстъчено масло, което купуваме обаче, е пълно с мазнини и добавени захари. С него е лесно да прекалим.

Млечен шоколад

Черният шоколад е неговата здравословна алтернатива. Млечният шоколад освен калоричен е и с много добавени захари, палмова мазнина и изкуствени съставки.

Натурален сок

Натуралните сокове са напитки, от които се качват килограми

Истината е, че в напитките в кутии няма нищо минерално. Подобно на газираните напитки, те са просто калории без хранителна стойност. Ако пиете сок, нека е прясно изцеден от вас самите. Опитвайте се да добавяте моркови или спанак.

Всички храни в пакетчета

Налагат се от хранителните навици в Щатите. Идеята им е бърза консумация. Те обаче са вредни – организмът ни не може да преработва подобно количество мазнини и въглехидрати. Палмовото масло, което се съдържа в тях, се трупа по артериите ни и пречи на цялото ни тяло.

Диетата е един от факторите за добро здраве, които зависят изцяло от нас. Тялото ви има нужда от истинска храна, а не от мазнини и захар в пакетче. Давайте му я, за да ви служи вярно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest