Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да обелим бързо картофи?

Как да обелим бързо картофи?

ХрисиХриси
Новак
14715
Обелени картофи

Като салата, пюре или просто така, варените картофи са си доста вкусна храна, която се приготвя бързо, но изисква малко повече нерви. Със сигурност и вие мразите люспичките, които се отделят и късат, докато ги белите… Много е неприятно, когато малки късчета от тях се разпилеят по целия плот, когато изгаряте пръстите си неведнъж и когато вместо бърза, тази вечеря се превръща в истинска загуба на време.

Е, за да спасим следващото ястие с варени картофи, което смятате да поднесете на близките си и да ви спестим нервите и изгорените ръце, ще споделим бърз начин за белене на картофи, по който няма да се опарите, няма да закъснеете и няма да чистите час време след себе си.

Тайната е в подготовката. Преди да сложите картофите в тенджерата да се варят, направете на всеки от тях разрез с нож през средата. Може да е крив, няма проблем! Важното е началото и краят да съвпадат.

След като го направите, можете да ги оставите на котлона. Малко преди да ги свалите от огъня, си пригответе съд със студена вода и лед за предпочитане. Когато картофите са сварени, един по един ги сложете във водата и изчакайте около минута или по-малко, колкото да се охладят. Когато това стане, вземете картофа и просто дръпнете обелката от двете страни на разреза. Тя ще падне веднага и ще остане цяла. Без опарвания, без накъсвания и без губене на време. Ще ви бъде дори интересно.

Този метод е ефективен и когато не сте направили разрез на картофите, с разликата, че после ще паднат няколко парченца обелка не две. Вие решавате. Може да го прилагате както при пресни, така и при стари картофи.

Сигурни сме, че този начин за белене на картофи ще улесни всяка домакиня, особено ако наближават празници… Бързо и лесно ще приготвите чудна трапеза с любимите си ястия, а картофите без съмнениe са едно от тях. Било като гарнитура, салата или пюре, те са неизменна част от почти всеки празник и дом.

Как да обелим бързо картофи?

Белене на картофи

Ако пък смятате да приготвите ястие с картофи, без да ги варите, и трябва да ги обелите сурови, може да приложите друг трик. В случай че нямате картофобелачка наблизо, накиснете картофите за около 10 минути в студена солена вода. Това определено ще улесни процеса на белене и подготовката им за перфектното ястие.

Що се отнася до уредите, които служат за белене на сурови картофи, има два - изключително удобни. Нож и белачка, с които бързо и лесно може да подготвите продуктите си за готвене. Белете отгоре-надолу, за да обхванете по-широка и по-дълга обелка от картофа. И двата вида белачки са страшно удобни и със сигурност ще се превърнат във ваши първи помощници в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest