Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как се пекат ябълки

Ето как се пекат ябълки

Как се пекат ябълки

Малко неща носят усещането за дом, като например сладкият аромат на канела, който се носи във въздуха, докато печем ябълки в кухнята. Това определено е ароматът на есента и зимата, присъстващ на трапезата на всяко българско семейство. Невероятният вкус на този десерт ни успокоява и ни връща в детството. Кара ни да си помечтаем за безгрижието на детските години.

Почти всеки вид ябълка е подходящ за печене. Важно е да се знае, че обикновено за по-меките ябълки е нужно по-малко време на престой във фурната, а пък по-свежите запазват по-добре формата си.

Към ябълките може да добавите различни пълнежи, преди да ги изпечете. Когато искате да бъдете по-изобретателни, оставете въображението си да работи. Може да приготвите ябълките и със сушени плодове, билки, подправки, кленов сироп, сирене или ядки - изцяло зависи от вкуса и предпочитанията ви.

Маслото, канелата, кафявата захар и орехите са традиционните добавки, които всеки от нас познава много добре и използва. Затова ще ви представим в няколко стъпки обичайната рецепта за печени ябълки:

• Стъпка 1

Започнете с измиване на ябълките. После изрежете горната част им част като капаче. Издълбайте вътрешността на плода. Запазете капачетата за по-късно.

• Стъпка 2

Поставете издълбаните ябълки в съд за печене по ваш избор. Ако е необходимо, изрежете тънко парченце от дъното на всяка ябълка, за да седи изправена.

• Стъпка 3

В малка купичка пригответе пълнежа, като смесите орехите, кафявата захар и канелата. Разбъркайте сместа и я разпределете равномерно с лъжица във вече издълбаните ябълки. След това поставете парченце масло върху всяка ябълка и покрийте с изрязаните капачета.

• Стъпка 4

Сипете малко вода в съда за печене, за да не залепнат ябълките. Печете в загрята на 190 градуса фурна в продължение на 30-40 минути или докато ябълките покафенеят. Сервирайте печените ябълки, докато са още топли, с топка сладолед.

Вече знаете колко лесни за приготвяне са печените ябълки. Освен това са и изключително здравословни. Те съдържат много витамини, минерали, калий, калций, аскобринова киселина, пектин, фибри и др. Помагат в борбата с холестерола, както и с нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Укрепват имунната система и са много подходяща храна за бебета.

Това са само част от многобройните здравословни качества на популярния плод. Не му мислете повече. Пригответе си този вкусен десерт още днес и създайте допълнителен уют за вас и любимите ви хора!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати