Как се пържи на маслена баня?
Kako se prži u dubokom ulju?How to Fry in an Oil Bath?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се пържи на маслена баня?

Как се пържи на маслена баня?

Пържене на маслена баня
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Пърженето на маслена баня е един от трите основни начина за пържене с мазнина. Той е широко предпочитан метод за кулинарна обработка, тъй като изпърженият продукт остава сочен отвътре, а отвън придобива хрупкава коричка.

Как се прави маслена баня?

За да пържите на маслена баня, ви е необходим дълбок съд, а не тиган. Съдът не трябва да е направен от стомана, чугун или калайдисан, защото от високата температура калаят може да се разтопи и окисли. Освен това не бива да се пълни с мазнина повече от половината, тъй като при поставяне на продукта обемът ѝ се увеличава и може да пръска наоколо. Съотношението между теглото на мазнината и теглото на поставения продукт трябва да бъде най-малко 4:1.

Маслена баня

Преди да пуснете продукта за пържене, се уверете, че мазнината е достатъчно нагрята. В противен случай продуктът ще се напои с нестоплената мазнина, която ще промени вкуса му, и след приготвянето си ще стане или мазен или сух.

Често допускана грешка е позволяването на мазнината да прегрее. Това не бива да се случва, тъй като при прегряване мазнината губи хранителните си свойства, а изпърженият продукт остава суров отвътре поради високата ѝ температура.

Панирани морски дарове

Когато е достигната необходимата температура за пържене, оставете продукта да „плава“ в съда. При пърженето на маслена баня мазнината обгръща продукта равномерно от всички страни, затова не е необходимо да го обръщате. Можете да ги извадите, когато придобие светлокафява или тъмножълта коричка.

Желателно е след като сте го извадили, да го оставите на кухненска хартия или върху сито или решетка, за да се изцеди излишната мазнина от него.

На маслена баня можете да си направите пържени бухтички, панирани калмари, понички или панирани сиренца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest