gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 ползи за здравето от консумирането на сьомга

10 ползи за здравето от консумирането на сьомга

Дива сьомга
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Сьомгата е една от най-питателните храни на планетата. Тя е богата на хранителни вещества и може да намали рисковите фактори от няколко заболявания.

Запознайте се с 10 невероятни ползи за здравето от консумирането на сьомга:

1. Богата на омега-3 мастни киселини

Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. В 100 g сьомга има 2.3 g омега-3 мастни киселини, а в 100 g дива сьомга - 2.6 g. Много здравни организации препоръчват на възрастните да приемат минимум 250-500 mg омега-3 мастни киселини дневно. Те помагат за намаляване на възпалението, понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от рак и подобряване на функцията на клетките.

2. Добър източник на протеин

Сьомгата е богата на висококачествен протеин. Протеинът защитава здравето на костите и поддържа мускулната маса по време на отслабване. Според последните проучвания всяко хранене трябва да осигурява най-малко 20-30 g висококачествен протеин.

100 g сьомга съдържа 22-25 g протеин.

Ползи от консумация на сьомга

3. С високо съдържание на витамини от група B

Съдържанието на витамин В в 100 g дива сьомга е:

- Витамин В1 (тиамин): 18% от препоръчителния дневен прием

- Витамин В2 (рибофлавин): 29% от препоръчителния дневен прием

- Витамин B3 (ниацин): 50% от препоръчителния дневен прием

- Витамин В5 (пантотенова киселина): 19% от препоръчителния дневен прием

- Витамин В6: 47% от препоръчителния дневен прием

- Витамин B9 (фолиева киселина): 7% от препоръчителния дневен прием

- Витамин В12: 51% от препоръчителния дневен прием

Тези витамини са необходими за производството на енергия, контролират възпалението и защитават здравето на сърцето и мозъка.

4. Добър източник на калий

Сьомгата е полезна за здравето
Снимка: Yordanka Kovacheva

Сьомгата е много богата на калий. Това е валидно и за дивата сьомга, която осигурява 11-18% от препоръчителния дневен прием за 100 g. Калият помага за контролиране на кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

5. Богата на селен

Селенът е минерал, важен за диетата на човек. Изследванията показват, че той помага за защита на здравето на костите, подобрява функцията на щитовидната жлеза и намалява риска от рак.

100 g сьомга осигурява 59-67% от препоръчителния дневен прием на селен.

6. Съдържа антиоксиданта Астаксантин

100 g сьомга съдържа между 0.4-3.8 mg астаксантин. Астаксантинът намалява лошия холестерол и повишава добрия холестерол в кръвта. Астаксантинът може да бъде от полза за здравето на сърцето, мозъка, нервната система и кожата.

7. Намалява риска от сърдечни заболявания

Сьомга и други храни, богати на Омега-3

Редовното консумиране на сьомга може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания чрез увеличаване на нивата на омега-3 мастни киселини, намаляване на нивата на омега-6 мазнини и понижаване на триглицеридите.

8. Помага за контрола на теглото

Консумирането на сьомга може да ви помогне да отслабнете и да поддържате теглото си. Благодарение на нея ще намалите апетита, ще повишите метаболизма и ще увеличите инсулиновата си чувствителност. Освен това сьомгата е с доста ниско съдържание на калории. 100 g сьомга, отглеждана в развъдник, има 206 калории, а дивата само 182 калории.

9. Помага при борбата с възпалението

Сьомгата е мощно оръжие срещу възпалението. Тя може да намали рисковите фактори от хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и рак.

10. Защитава здравето на мозъка

Според все по-голям брой проучвани я честото консумиране на сьомга може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия, да предпази здравето на мозъка на плода при бременност и да намали риска от свързаните с възрастта проблеми с паметта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest