gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни за подобряване на перисталтиката

Храни за подобряване на перисталтиката

Подобряване на перисталтиката
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Перисталтика е контракция на мускулите на червата, тя се разпространява като вълна. При повечето хора чревната перисталтика се изразява в постъпателно свиване на гладката мускулатура, което спомага за придвижването на съдържанието в храносмилателния тракт.

Когато имаме проблем с перисталтиката, ние българите разчитаме на българското кисело мляко. Напоследък стана модерно и да се приемат различни хранителни добавки за по-добра перисталтика като пробиотици, пребиотици и други.

Ето храни за подобряване на перисталтиката:

Банани

Банани

Бананите съдържат много фибри и витамини. Те имат пребиотичен ефект върху здравето ни и ни помагат да ходим редовно до тоалетната. Освен това са много хранителни и съдържат въглехидрати, което ни засища за дълго време. Ако ги съчетаете с кисело мляко, още по-добре за вашата перисталтика.

Праз лук

Праз

Празът е сезонен зеленчук, който българите много обичаме да консумираме, особено с кисело зеле. Използва се като добавка към различни салати и ястия. Той е съдържа фруктоолигозахаридите и много помага за нарушена перисталтика.

Кисело зеле

Кисело зеле

Ферментиралото зеле, което българите обичаме да си приготвяме през зимата, е много полезен продукт, не само за перисталтиката ни, но и цялостното ни здравословно състояние, особено през студените зимни дни. То съдържа много пробиотици и полезни вещества.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са богати на фибри и минерали. Това спомага за редуциране на телесната маса, за обмяната на веществата, за честото посещение в тоалетната и като цяло - за по-добра перисталтика. Полезните фибри се съдържат в пълнозърнестата пшеница, ръжта, ориза, ечемика, просото и др.

Кисело мляко

Кисело мляко

Не на последно място, сред храните за подобряване на перисталтиката е киселото мляко. То е естествен пробиотик и съдържа Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest