Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Газирана вода: Добро или лошо?

Газирана вода: Добро или лошо?

Газирана вода: Добро или лошо
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Газирана вода е освежаваща напитка и добра алтернатива на захарните безалкохолни напитки. Има обаче опасения, че може да е лошо за здравето да се пие сода.

Какво е газирана вода?

Газирана вода е водата, която се влива под налягане с въглероден диоксид. За разлика от обикновената чиста вода, в газираната вода има добавена сол за подобряване на вкуса. Понякога се добавят в малки количества и други минерали.

Газираната вода е кисела

Въглеродният диоксид и водата реагират химически, за да произведат въглеродна киселина - слаба киселина, за която е доказано, че стимулира същите нервни рецептори в устата ви като горчицата. Това предизвиква изгарящо, бодливо усещане, което може да е дразнещо и приятно. Стойността на рН на газирана вода е 3-4, което означава, че е леко кисела.

Има ли влияние върху здравето на зъбите?

Една от най-големите опасения относно газираната вода е нейният ефект върху зъбите. Има много малко изследвания по тази тема, но едно проучване установило, че газираната минерална вода уврежда имайла на зъбите само малко повече, отколкото обикновената вода.

Газирани напитки

Дали засяга храносмилането?

Газираната вода може да има полза за храносмилането по няколко начина. Тя може да подобри способността за поглъщане. Газираната вода може също така да удължи чувството на ситост след хранене повече от обикновената вода.

Газираната вода може да помогне за облекчаване на запека. Хората, които изпитват запек, могат да открият, че пиенето на газирана вода помага за облекчаване на симптомите им. При двуседмично проучване при 40 възрастни хора, които са претърпели инсулти, средната честота на движението на червата почти се удвоила в групата, която пие газирана вода, в сравнение с групата, която пие вода от чешмата.

Газираната вода намалява риска от сърдечни заболявания. Когато на група бременни испанки се дават газирани напитки, богати на натрий, като част от проучване, те проявяват по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Освен това тези, които пият газирана вода, също показват подобрено храносмилане, заедно с изпразването на жлъчния мехур, както и по-ниски честоти на диспепсия и запек. Ползите от пиенето на газирана вода бяха открити само чрез проучвания, проведени върху групи хора, които само съобщават, че не само се чувстват по-добре след консумацията й, но и показват подобрение в храносмилането на храната и т.н.

Как се отразява пиенето на газирана вода върху здравето на костите?

Много хора вярват, че газирани напитки са лоши за костите поради високото им съдържание на киселина. Изследванията обаче показват, че няма връзка. Голямо наблюдателно проучване при над 2500 души установи, че колата е единствената напитка, свързана със значително по-ниска костна минерална плътност. Газираната вода изглежда не оказва влияние върху здравето на костите.

Пиенето на газирана вода може да помогне за предотвратяване на дехидратацията. Ако сте дехидратирани, може да изпитате сухота в устата, умора, главоболие и нарушена работоспособност. Хроничната дехидратация може да допринесе за храносмилателни проблеми и усложнения със сърцето и бъбреците.

Поддържането на хидратация е от ключово значение за отслабването. Ако се чувствате гладни, това може просто да означава, че сте дехидратирани, защото тялото ви не може да направи разликата. Пиенето на достатъчно вода може да ви помогне да се чувствате по-дълго сити и да консумирате по-малко калории през целия ден.

Карбонизацията в газирана вода кара някои хора да изпитват газове и подуване на корема. Ако забележите прекомерно количество газ, докато пиете газирана вода, най-добре е да преминете към обикновена вода. 

Вреди от газираната вода

Освен това повечето пенливи води могат да бъдат много по-здравословна алтернатива на безалкохолните напитки, стига да не съдържат подсладители или добавени захари - което е нещо, което ще трябва да проверите чрез етикета за хранителните факти. 

Като цяло няма сериозни доказателства, че обикновената газирана вода (газирани напитки без добавена захар или други съставки) има вредно въздействие върху вашето здраве. Изключение може да бъде за тези със съществуващи стомашно-чревни проблеми, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на храносмилателния тракт. Но чаша обикновена газирана вода е също толкова хидратираща, колкото обикновената вода, и дори може да бъде фантастична алтернатива на захарните газирани напитки.

Винаги трябва да имате предвид всякакви добавени съставки в газирани води, особено захар, изкуствени подсладители и натрий, които всички потенциално могат да имат вредно въздействие върху тялото ви. Различните марки също ще се различават по количеството на добавените съставки, така че винаги е най-добре да проверите етикета на хранителните стойности.

Когато избирате газирана вода, опитайте да дадете приоритет на неподсладените разновидности без добавена захар. Някои марки използват аромат на истински плодов сок за вкус, който е напълно фин и няма да допринесе за добавено съдържание на захар.

Ако някога се съмнявате, никога няма да сбъркате, като се обърнете към най-безопасния и здравословен избор: обикновена минерална вода или трапезна такава. Водата е най-добрата форма на хидратация.

Употреба на газираната вода

Почистване - Отстраняването на петна и замърсявания от повърхностите на банята може да бъде трудно. Газираната вода действа като перфектното почистващо средство, за да се отървете от тези упорити следи. Просто почистете с кърпа напоена с газирана вода, и след това избършете до сухо.

Измиване на предното стъкло на колата - газираната вода е чудесна за избавяне от птичи изпражнения и мръсотия по стъклото на колата ви. Също така може да помогне за премахване на мазни петна или пръстови отпечатъци. Просто напръскайте предното си стъкло с газирана вода и тя ще ви помогне да заличите неприятните зацапвания.

Почистване на бижута - Носенето на бижута всеки ден означава, металът може да се надраска и потъмнее. За да се преборите с това и да поддържате бижутата си красиви, както трябва да бъде, загрейте малко количество газирана вода. Поставете бижутата си за няколко секунди в топлата газирана вода, след което изтрийте остатъците или мръсотията с помощта на мека четка за зъби. Вашите скъпоценни камъни трябва да станат искрящи. Почистването на бижута се оказва детска игра.

Готвене с газирана вода

Газираната вода може да се използва и в кулинарията при приготвяне на печива или различни ястия. Тя ще ви свърши добра работа при направата на катми, хляб, пухкави кюфтета, пържени филии, палачинки, къпана баница, сполучлив кекс, баница със сирене и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest