Как се претака зелето?
Kako se pretače kiseli kupus?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се претака зелето?

Как се претака зелето?

Претакане на кисело зеле

Есента в България е сезонът на приготвянето на зимнина и консервирани продукти за зимата. Навсякъде по улиците мирише на печени чушки, зеле и различен зарзават. Класиката при зимнина за българина е киселото зеле. Пазарите у нас започват да преливат от продавачи на зеле и моркови, необходими за така традиционната рецепта за зимно мезе - кисело зеле.

Но как се прави кисело зеле? Как се претака зелето?

Първо, за да си направите кисело зеле, ви трябва доста голямо количество зеле. За хубаво кисело зеле си купете зеле, което съдържа висок процент захар. Такива са сортовете като Кьосе, Ликоришко бяло, Дъбенско, Маринополско и др. Освен зеле, ви трябва и съд, в който да го поставите. Обикновено се използва голям бидон.

Изберете зелки с еднаква големи - нито много големи, нито прекалено малки. Най-добре е да са около килограм. Хубаво е да ги почистите от кочаните по средата, но може и да не го правите. Зелките се нареждат плътно, като се притискат отгоре с гъста дървена решетка или с камък. За усилване на ферментацията добре е да се поставят няколко кочана царевица.

Зелето се залива със студена вода, като на всеки 10 л се разтваря 400 г морска сол. Саламурата трябва да покрива зелето поне с 10 см. На петия ден след заливането саламурата на зелето се претака. По-нататък претакането става през ден в продължение на две седмици.

Ако саламурата през това време намалее, долива се нова, която съдържа 200 г сол на 10 л вода. Ферментацията започва няколко дни след заливането и продължава 2-3 седмици.

Кисело зеле
Снимка: Sevdalina Irikova

Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни – получава се био-капак. По този начин я предпазва от изветряване. При вадене на зелето био-капакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покрива с нормалния капак.

Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 г калиев сормбат на 2 кг зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл питейна вода.

Мълвата носи, че за мъжа претакането на зелето е по-сладко и от медения месец. Той го претака всяка вечер, може да го прави една седмица всеки ден, през ден и или два пъти седмично, а има и индивиди, които залагат честната си дума, че кисело зеле става и без претакане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest