Колко протеини трябва да ядете на ден?
Koliko proteina treba da jedete dnevno?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко протеини трябва да ядете на ден?

Колко протеини трябва да ядете на ден?

Колко протеини трябва да ядете на ден?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Малко хранителни вещества са толкова важни, колкото протеините. Ако не приемате достатъчно, може да имате липса, а това да окаже влияние върху здравето и теглото ви. Въпреки това съществуват твърде различни мнения за това колко протеини трябва да ядете на ден. Повечето официални организации за хранене препоръчват доста скромен прием на протеини.

DRI (Диетичен референтен прием) е 0.8 грама протеин на килограм телесно тегло или 0.36 грама на килограм.

Това възлиза на:

- 56 грама на ден за средностатистическия човек;

- 46 грама на ден за жена.

Въпреки че това може да бъде достатъчно, за да се предотврати дефицит, проучванията показват, че далеч не е достатъчно, за да се осигури оптимално здраве. Оказва се, че правилното количество протеин за всеки един индивид зависи от много фактори, включително нивото на активност, възрастта, мускулната маса, целите на физиката и сегашното състояние на здравето.

В тази статия се разглеждат оптималните количества протеини и факторите, свързани с начина на живот, като загуба на тегло, изграждане на мускули и нива на активност.

Протеин - какво е и защо ви трябва?

Протеините са основните градивни елементи на тялото, изграждащи мускулите, сухожилията и др. Без протеин животът, както знаете, не би бил възможен.

Протеините са по-малки молекули, наречени аминокиселини, които са свързани заедно като мъниста върху низ. Тези свързани аминокиселини образуват дълги протеинови вериги, които след това се сгъват в сложни форми.

Протеинът не е важен само количествено, но и качествено

Като цяло животинските протеини осигуряват всички необходими аминокиселини в правилното съотношение, за да ги използвате пълноценно - което има смисъл, тъй като животинските тъкани са подобни на вашите собствени тъкани.

протеини

Ако консумирате животински продукти като месо, риба, яйца или млечни продукти всеки ден, вероятно вече сте доста добре откъм съдържание на протеини. Въпреки това, ако не ядете животински храни, да получите всички протеини и основни аминокиселини, които тялото ви се нуждае, е малко по-голямо предизвикателство.

Протеинът подпомага отслабването

Протеинът е невероятно важен, когато става въпрос за отслабване. Както знаете, трябва да приемате по-малко калории, за да отслабнете. Добре е подкрепено от науката, че яденето на протеини може да увеличи броя на калориите, които изгаряте, като увеличавате метаболизма си (калориите) и намалявате апетита.

Може да ви помогне да качите мускулна маса

Мускулите са до голяма степен произведени от протеини. Както при повечето тъкани в тялото ви, мускулите са динамични и непрекъснато се разграждат и възстановяват. За да получите мускул, тялото ви трябва да синтезира повече мускулен протеин, отколкото се разгражда.

Други обстоятелства, които могат да увеличат нуждите от протеини

Без да се вземат предвид целите на мускулната маса и физиката, хората, които са физически активни, се нуждаят от повече протеини, отколкото хората, които не се движат толкова много. Ако работата ви е физическа, ходите много, бягате, плувате или правите каквото и да е упражнение, трябва да ядете повече протеини.

Имат ли протеините някакви отрицателни ефекти върху здравето?

Протеинът е несправедливо обвиняван за редица здравословни проблеми. Някои хора вярват, че диетата с високо съдържание на протеини може да причини увреждане на бъбреците и остеопороза.

Научи също как да си направиш:

- протеиново смути;

- протеинови бонбони;

- или протеинови палачинки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest