gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да си подобрим имунитета по естествен начин

Как да си подобрим имунитета по естествен начин

Засилване на имунитета
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Почти няма човек, който да не се разболява. Но при едни това се случва често, а при други рядко. Най-често човек се разболява от настинка или грип - особено през зимният период. Тогава слънчевите дни са по-малко и по къси. Липсват пресни плодове и зеленчуци, расли не в изкуствена среда.

Да се намали честотата на боледуванията и да се увеличат защитните сили на организма, до голяма степен зависи от нас. За укрепване на имунната система е важно приемането на витамини и минерали, най-добре получени по естествен път чрез храната без нужда от приемането им под формата на медикаменти.

Това може да се постигне с разходки на чист въздух, ежедневни упражнения за укрепване на мускулите и правилно пълноценно хранене. Менюто трябва да включва храни с ниско съдържание на мазнини и рафинирана захар. Необходимо е по-често да се приемат храни, богати на каротин, Такива са морковите, тиквата, червените чушки и домати.

Полезни за организма през есенно-зимния сезон са зеленчуци от семейството на зелето (брюкселско зеле, карфиол, броколи, репички и ряпа), плодове, чесън, кисело мляко. Чесънът неслучайно е наречен природен антибиотик. Той притежава противовъзпалителни свойства и е ефективен срещу редица бактерии, вируси, паразити и гъбички.

Полезни храни

Друго средство за укрепване на имунитета е консумацията на риба. Както на всички ни е известно, тя е богата на фосфор и омега–3 мастни киселини. Тези киселини спомагат за ограничаването на някои клетъчни процеси и повишават също защитните сили на организма.

Едно от най-популярните средства за засилване на имунитета е медът и пчелните продукти (пчелно млечице, клей, восък). Медът е силен антиоксидант, укрепва организма и повишава жизнения тонус, унищожава или спира развитието на бактериите, а също така приемането му има противовирусен ефект.

Храни за здраве

Напоследък много популярни у нас станаха джиндифилът и ехинацеята, които борят настинките и стимулират имунитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest