Всичко за кафявата захар Мусковадо
Все о коричневом сахаре МусковадоSve o smeđem šećeru Muskovado
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за кафявата захар Мусковадо

Всичко за кафявата захар Мусковадо

Кафявата захар Мусковадо
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Всички сме наясно, че по-голямата част от кафявата захар на пазара всъщност е бяла захар с отново прибавена меласа. Но нека да поговорим за тази по-тъмна натурална кафява захар. По-скъпа ли е? И какво точно е захарта Мусковадо (Muscovado)?

Отговорите на тези въпроси ще разберете по-долу в статията.

Какво представлява захарта Мусковадо

Просто казано, това е една нерафинирана тръстикова захар, в която меласата не се отстранява. Обикновено тя се обозначава като светла (с по-малко меласа) или тъмна (в обратния вариант).

Вкус и текстура на кафява захар Мусковадо

Тази захар е невероятна. Нейната текстура е като мокър пясък, влажна и леко лепкава. Когато я вкусите, първо ще усетите сладостта, която след това бързо се разтваря в богато растително горчиво. Има леки намеци за плодов и карамелен вкус, което води до изграждането на много по-сложен профил, отколкото при обикновената бяла захар или дори други видове кафява захара. Тя оставя интригуващ послевкус.

Мусковадо съдържа по-високи нива на различни минерали, отколкото обработената бяла захар и от някои се счита за по-здравословен вариант.

Приложения на кафява захар Мусковадо

Основните ѝ приложения са в храната и сладкарството, производството на ром и други форми на алкохол. Можете да добавите Мусковадо в барбекю сос или други пикантни ястия. Бъдете сигурни - резултатите ще бъдат отлични.

Използвайте този пълноценен подсладител в рецепти, които подчертават неговите сложни, но фини аромати, като джинджифилови сладкиши, сладолед, обикновени сладкиши и др. Съчетава се добре с шоколад и може да се разбърква и в кафе. Тя предлага добра устойчивост на високи температури и има сравнително дълъг срок на годност.

История на кафява захар Мусковадо

Повечето от тази тръстикова кафява захар Мусковадо се добива от остров Мавриций, край бреговете на Африка и Индия. Името Мусковадо произлиза от португалски - açúcar mascavado (нерафинирана захар).

Процесът на обработка на захарта е бил изобретен в Индийския субконтинент преди 8000 години, когато захарната тръстика е била отглеждана от цивилизацията на бронзовата ера.

Производството на захар е била важна част от търговията в Британската империя. Захарта е произвеждана в британските колонии в Западна Индия, Индия, Мавриций и Фиджи, както и в други територии, включително Куба, Френската Западна Индия, Ява, Бразилия, Пуерто Рико, Филипините, Реюнион и Луизиана. Производството на захарна тръстика често е включвало робство или експлоататорско подчинение.

Суровата захар е била изпратена до Европа - Англия, където била рафинирана и дестилирана в ром, голяма част била продавана на по-високи цени. В Бихар, в източната част на Индия, били създадени и захарни рафинерии.

Производство на кафява захар Мусковадо

Захар Мусковадо

Общото световно производство е от 10 до 11 милиона тона годишно от 20 държави. Най-големите производители са Индия, Колумбия, Мианмар, Пакистан, Бразилия, Бангладеш и Китай.

В Индия повечето захар Мусковадо се произвежда от 150 малки и средни частни производители, които използват традиционни органични методи за преработване. На остров Мавриций се използват центрофуги, след което меласата се оставя да се отцеди. Производството на Мусковадо във Филипините, Барбадос и на други места е имало дълъг период на упадък, когато големи мелници поемат производството на захар от дребните фермери с малки мелници. През последните години повишеният интерес на потребителите към здравословни и биологични храни отново съживява интереса към Мусковадо захарта, създавайки нов пазар за малките мелници.

Хранителен състав на кафява захар Мусковадо

Колкото по-натурално се добива, Мусковадо захарта е още по богата на хранителни вещества, запазвайки повече натурални минерали от сока на захарната тръстика.

В 100 г захар Мусковадо:

Общо минерални соли 740 mg

Фосфор (Р) 3, 9 mg

Калций (Ca) 85 mg

Магнезий (Mg) 23 mg

Калий (К) 100 mg

Желязо (Fe) 1.3 mg

Калории 383 kCal

Тя е чудесен здравословен подсладител със специфичен характер, който ако всяка домакиня го овладее, ще може да сътвори чудеса в сладкарската кухня! Опитайте и Вие и няма да останете разочаровани, а напротив ще добиете невероятна сладост в живота си!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest