gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»8 изненадващи ползи за здравето от карамфила

8 изненадващи ползи за здравето от карамфила

8 изненадващи ползи за здравето от карамфила
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Карамфилчетата са цветните пъпки на вечнозеленото дърво, известно също като Syzygium aromaticum. Може би познавате карамфила като една от основните съставки в индийската кухня. Тази подправка може да се използва за сервиране на пържени ястия, добавяне на вкус към топли напитки и привеждане на топлината към сладки и сладкиши. В допълнение към сладкия и наситен вкус карамфилът е известен със своите мощни полезни свойства.

Всъщност проучванията върху животни са установили, че съединенията в карамфила могат да имат няколко ползи за здравето, включително поддържане здравето на черния дроб и подпомагане на стабилизирането на нивата на кръвната захар.

Тази статия разглежда 8 от най-впечатляващите ползи за здравето от карамфил.

1. Съдържа важни хранителни вещества

Карамфилът съдържа влакна, витамини и минерали, така че използването на цели или смлени карамфилчета за добавяне на вкус към храната може да осигури някои важни хранителни вещества.

1 ч.л. (2 г) карамфил съдържа:

• Калории: 21;

• Въглехидрати: 1 г;

• Влакна: 1 г;

• Манган: 30% от ПДП;

• Витамин К: 4% от ПДП;

• Витамин С: 3% от ПДП;

*ПДП – препоръчителен дневен прием

Влакната могат да помогнат за предотвратяване на запек и да насърчават редовното изхождане. Витамин С може да спомогне за укрепването на имунната система, а витамин К е важна хранителна съставка за кръвосъсирването. Междувременно манганът е основен минерал за поддържане на мозъчната функция и изграждането на силни кости. В допълнение към хранителните вещества, изброени по-горе, смлян карамфил съдържа малки количества калций, магнезий и витамин Е.

2. Съдържа антиоксиданти

Освен че съдържа няколко важни витамини и минерали, тази екзотична подправка е богата и на антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които намаляват оксидативния стрес, който може да допринесе за развитието на хронично заболяване. Подправката карамфил също съдържат съединение, наречено евгенол, което е доказано, че действа като естествен антиоксидант. Изследване показва, че евгенолът спира оксидативното увреждане, причинено от свободните радикали, 5 пъти по-ефективно от витамин Е (друг мощен антиоксидант).

В допълнение към евгенола, смляният карамфил съдържа витамин С. Витамин С, от своя страна, действа като антиоксидант в организма и помага да се неутрализират свободните радикали – съединения, спомагащи натрупването и причиняването на оксидативния стрес. Включването на карамфил във диетата/менюто заедно с други, богати на антиоксиданти храни, може да помогне за подобряване на цялостното здраве.

3. Може да предпазва от рак

Масло от карамфил

Някои изследвания показват, че съединенията, открити в карамфила, могат да помогнат за предпазването от рак. Едно изследване показва, че екстрактът от карамфил е помогнал спирането на растежа на туморите и да се стимулира клетъчната смърт в раковите клетки. Друго проучване показва подобни резултати, което доказва, че концентрираните количества карамфилово масло причиняват клетъчна смърт при 80% от раковите клетки на хранопровода. Установено е, че евгенолът, открит в карамфила, има противоракови свойства. Той ефективно стимулира клетъчната смърт в раковите клетки на маточната шийка.

Имайте предвид обаче, че тези проучвания използват много концентрирани количества екстракт от карамфил, масло от карамфил и евгенол. Евгенолът е токсичен във високи количества и предозирането с масло от карамфилово масло може да причини увреждане на черния дроб, особено при деца. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи как по-ниските количества могат да повлияят на хората.

4. Убива бактериите

Установено е, че карамфилът има антимикробни свойства, което означава, че може да помогне да се спре растежа на микроорганизми като бактериите. Етеричното масло от карамфил е ефективно средство при убиването на 3 вида бактерии, включително e. coli - бактерии, които могат да предизвикат спазми, диария, умора и дори смърт.

Нещо повече - антибактериалните свойства на карамфила може дори да спомогнат за укрепване на оралното здраве. В едно изследване се установява, че съединенията, извлечени от карамфила, спират растежа на два вида бактерии, които допринасят за заболяване на венците.

Друго проучване при 40 души е изпитало ефекта на билкова устна вода, състояща се от масло от чаено дърво, карамфил и босилек. След употребата на билковия разтвор за уста в продължение на 21 дни те показват подобрение в здравето на венците, както и количеството на плаката и бактериите в устата. В комбинация с редовното миене и правилната хигиена на устната кухина, антибактериалните ефекти на карамфила могат да подпомогнат оралното здраве.

5. Подобрява здравето на черния дроб

Карамфилът помага при проблеми с черния дроб

Изследванията показват, че полезните съединения в карамфила могат да спомогнат за здравето на черния дроб. Съединението евгенол може да бъде особено полезно за черния дроб. Спомага за обръщане на признаци на чернодробна цироза или белези на черния дроб. За съжаление, изследванията на чернодробно-защитните ефекти на карамфил и евгенол при хората са ограничени.

Въпреки това едно малко проучване установи, че приемането на евгенолови добавки за една седмица намалява нивата на GST, ензим, участващ в детоксикацията, която често е показател за чернодробно заболяване.

Карамфилът също е с високо съдържание на антиоксиданти, което може да помогне за предотвратяване на чернодробно заболяване поради способността им да намалят оксидативния стрес.

Независимо от това, имайте предвид, че евгенолът е токсичен в големи количества. Едно клинично проучване при 2-годишно момче показва, че 5 до 10 мл карамфилово масло причинява сериозно увреждане на черния дроб.

6. Може да помогне за регулиране на кръвната захар

Изследванията показват, че съединенията, открити в карамфил, могат да помогнат за запазването на кръвната захар под контрол. Проучване установило, че екстракт от скилидките спомага за умерено повишаване на кръвната захар при пациенти с диабет. Друго изследване разглежда ефекта от екстракт от карамфил и нигерицин, съединение, намерено в карамфила. Установено е, че увеличават приема на захар от кръвта в клетките, повишават секрецията на инсулина и подобряват функционирането на клетките, които произвеждат инсулин.

Инсулинът е хормон, който отговаря за транспортирането на захар от кръвта ви в клетките. Правилното функциониране на инсулина е от съществено значение за поддържане на постоянни нива на кръвната захар. В комбинация с балансирано хранене карамфилетата могат да помогнат за поддържането на нивата на кръвната Ви захар под контрол.

7. Подсилва здравето на костите

Карамфилът е полезен за костите

Ниска костна плътност е състояние, което засяга около 43 милиона възрастни само в САЩ. Това може да доведе до развитие на остеопороза, а оттам се да увеличи и рискът от счупвания и фрактури. Някои от съединенията в карамфила са доказали, че спомагат за запазването на костната маса. Например, изследване върху животни установи, че екстракт от карамфил, с високо съдържание на евгенол, подобрява няколко маркера за остеопороза и повишава костната плътност и якост.

Карамфилите също са богати на манган, осигурявайки впечатляващо 30% от препоръчителното дневно количество само в 1 ч.л. (2 г) карамфил. Манганът е минерал, който участва в образуването на кости, и е изключително важен за тяхното здраве.

Проучване установи, че приемането на манганови добавки в продължение на 12 седмици увеличава костната минерална плътност и растежа на костите. Въпреки това текущите изследвания на ефектите на карамфила върху костната маса се ограничават предимно до изследвания върху животни. Необходими са повече изследвания, за да се определи как той може да повлияе на образуването на кости при хората.

8. Намаля риска от стомашни язви

Някои изследвания показват, че съединенията, открити в карамфила, могат да помогнат при лечението на стомашни язви. Известни също като пептични язви, стомашните язви са болезнени рани, които се образуват в лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Те най-често се причиняват от намаляването на защитната обвивка на стомаха, дължащо се на фактори като стрес, инфекция и генетика.

В едно проучване при животни етеричното масло от карамфил е показало, че увеличава производството на стомашна слуз. Стомашната слуз функционира като бариера и помага да се предотврати ерозията на стомашната лигавица от храносмилателните киселини.

Друго изследване върху животни установява, че екстрактът от ябълки помага за лечение на язви на стомаха и има ефект, подобен на няколко противоракови медикамента.

Карамфилът имат много потенциални ползи за здравето, включително поддържането на кръвната захар под контрол и спомагането за блокирането на растежа на бактериите.

Както при много здравословни храни, те са най-ефективни, когато са включени като част от здравословна и балансирана диета. Опитайте се да включите няколко карамфилчета на седмица във вашата храна. Можете лесно да ги включите в много ястия. Те ще придадат топъл, отличителен вкус на десерти, къри или чътни.

Можете също така да оставите да къкрят цели карамфилчета във вряща вода за 5-10 минути, за да направите успокояваща чаша чай от карамфил.

Карамфилчетата са вкусни и могат да осигурят много важни ползи за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest