gotvach.bg»Статии»Любопитно»Гулашът – шампионът на унгарската кухня

Гулашът – шампионът на унгарската кухня

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1582k
Гулаш
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Наричат го всякак - супа, яхния, храна на народа... Приготвя се вкъщи, може да го откриете и в менюто на ресторант. Среща сe по баварски, американски, виенски и чешки. Безброй рецепти пазят тайните на различните му разновидности, класически, модерни, регионални.

Но както и да го наричат или правят, Гулашът означава само едно - традиционно унгарско ястие от задушено месо със зеленчуци и червен пипер. И ако в началото Гулашът е бил храната на унгарските овчари, то днес той се счита за едно от емблематичните ястия в страната. И не само – неговата известност отдавна е напуснала границите на Унгария.

Популярен и у нас, Гулашът се сервира често по трапезите из Източна Европа. Той е гост и на масата в Германия, Австрия, а дори и придирчивите французи са възприели радушно в менюто си простичкото задушено с унгарски характер.

Гулаш

В оригиналната рецепта Гулашът се прави от говеждо месо. Впрочем, името му буквално означава супата на краваря. С течение на времето обаче Гулашът минава през множество трансформации и вариации на своите класически вкус и приготовление. В момента например има рецепти за Унгарски Гулаш, Гулаш с телешко по унгарски, Свински Гулаш и още много разновидности.

Зеленчуците, използвани за направата на Гулаша, също се променят в зависимост от рецептата.

Баварски гулаш
Снимка: Нина Иванова Иванова

Всеки творец в кухнята сам решава дали да използва моркови, домати, ряпа, зеле или чушки, за да добави още малко вкус към ястието. Разбира се, малко чесън и лук ще вмъкнат допълнителен аромат. Щипка черен пипер и сол пък ще позволят да се подчертаят всички аромати на Гулаша.

Всъщност единственият продукт, който е останал непроменен в рецептата през времето, е червеният пипер. Тази подправка, много типична както за българската, така и за унгарската кухня, позволява да се сложи границата между Гулаша и обикновената супа. Известен колкото самия Гулаш, мекият му вкус допринася ястието да има по-леко усещане.

Гулаш

Първоначално Гулашът се е приготвял в котел, прикрепен върху огън на дърва от унгарските овчари. Ако този метод на готвене отдавна е изчезнал, днес все пак сме запазили традицията да задушаваме месото, зеленчуците и подправките в керамични или чугунени съдове. Тяхната здравина позволява Гулашът да се приготвя дълго, без да изгори.

И ако вече ви се е доял Гулаш, потопете се в морето от ароматни рецепти ТУК и изберете онзи вариант на любимото унгарско ястие, която ви допада най-много.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest