gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-полезните храни при артрит

Най-полезните храни при артрит

броколи
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Атритът е група от болести, които причиняват голям дискомфорт – болка, подуване, скованост. Заболяването засяга хора от всички възрасти, без значение от пола или народността. Артритът има много разновидности. Остеоартритът, например, се развива в ставите при тяхното износване. Ревматоидният артрит пък е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува здрави стави.

Можем да повлияем на артрита чрез здравословен начин на живот. Така например някои храни са изключително полезни за ставите и значително подобряват симптомите на артрита. В следващите храни вижте най-полезните храни при артрит.

Мазната риба е една от тях. Сьомгата и скумрията са изключително богати на Омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект. Тези морски дарове съдържат и витамин D, който докзано повлиява симптомите на артрита.

Чесънът също е полезен за пациентите с артрит. Той също има свойства, които борят възпаленията. Проучвания сочат също, че чесънът подобрява работата на имунната система, което помага при ревматоидния артрит. Редовната му консумация пък намалява риска от развитието на остеоартрит.

Част от всички полезни свойства на джинджифила – той облекчава симптомите на всички видове артрит.

Не е тайна, че броколите са един от най-полезните зеленчуци. Те се свързват с намаляване на възпалителния отговор на тялото, което помага в лечението на артрит, най-вече – в поддържането на състоянието.

орехи

Орехите са едни от най-полезните ядки. Те съдържат йод, който е трудно да си набавим, но и Омега-3 мастни киселини, които, както вече казахме, са препоръчителни за страдащите от артрит.

Горските плодове са друга храна, която пациентите трябва да консумират. Изключително богати на антиоксиданти, малините, къпините, боровинките и ягодите ни набавят много витамини и минерали, освен това блокират възпалителните процеси, които предизвикват болка.

Спанакът е полезен за цялото тяло. Той също съдържа много антиоксиданти, които намаляват количеството на възпалителни агенти в тялото, отговорни за развитието на ревматоиден артрит. Скорошни проучвания сочат също, че един конкретен антиоксидат, който се съдържа в зеленчука, блокира развитието на остеоартрита.

Най-полезните храни при артрит

Гроздето също има действия, които помагат при борбата с артрита. Важно е да хапваме зърната цели – заедно с ципата им, защото тя съдържа някои от най-важните антиоксиданти. Уверете се, че гроздето е добре измито.

Зехтинът е друг продукт, който лекари препоръчват на страдащите от артрит. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства, като освен това служи и за превенция – проучвания са доказали, че редовно консумиращите зехтин имат намален риск да развият артрит.

Сокът от череши също се препоръчва при болните от артрит. Той съдържа антиоксиданти и е перфектна алтернатива на натуралните сокове от магазина, които нямат никакви полезни свойства и съдържат прекалено много захар.

Уверете се, че всички тези храни присъстват в диетата ви редовно. По този начин можете не просто да намалите симптомите на артрит, но и да забавите неговото развитие. Това са най-полезните храни при артрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest