Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да режем лук без сълзи?

Как правилно да режем лук без сълзи?

Рязане на лук без сълзи
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см
13.00 лв.
10.27 лв.
Виж ››

Сълзенето на очите при рязане на лук е доста неприятно състояние и предизвиква негативни емоции. Защо всъщност се разплакваме, докато режем лук? Това става, защото лукът освобождава веществото алиназа, което изпуска дразнеща молекула, която се нарича син-пропантиал -С-оксид или пропантиал, и тя е дразнителят за окото, предизвикващ отделянето на сълзи.

Тази молекула е сярно етерично масло, което се регистрира от рецепторите в носната кухина и действа дразнещо на лигавицата. Има някои хитрини, които могат да намалят лютивите вещества, както и да минимизират ефектите им.

Начини за рязане на лук без сълзене на очите

• Натрийте дъската, на която режете лука с лимон. Силната лучена миризма няма да проникне в дъската и можете да облекчите процедурата.;

• Преди рязането дръжте ножа в хладилника 15 минути. Когато е силно студен ножът, при рязане няма да се отделя толкова силна миризма, която дразни очите.

• Ножът трябва да е гладък и остър. Захабеният нож затруднява рязането и отделянето на лютив мирис е по-силно;

• Когато започнете да режете лук, включете абсорбатора. Въздухът ще се раздвижи и това ще облекчи ефекта върху очите. Можете и да режете при отворен прозорец със същия ефект;

Рязане на лук

• Друг вариант е лукът да се държи във фризера един час преди рязане. Студеният лук изпуска по-малко лютив мирис.

• Преди рязане поставете ножа в изстудена вода или оцет. Този прост трик намалява отделянето на сълзи;

Очила за рязане на лук

• Сложете близо вода да ври по време на рязането на лука. Парата ще разпръсква лютивите изпарения по време на работа;

• В магазините се продават очила за рязане на лук. Те помагат да се намали действието на вредните изпарения, от които очите сълзят.

• Друг вариант е лукът да се нареже на големи парчета, да се пуснат във вряща вода и след няколко минути той да се нареже на ситно.

• Рязането на лука по дължина - от горната до долната част вместо по средата намалява силата на миризмата и количеството сълзи. Използването на кухненски робот води до засилване на аромата.

Тъй като нито една от всички измислени възможности не премахва напълно проблема, лукът може да се замени с пресен, тъй като сълзенето при него се избягва, макар че леко променя вкуса на храната.

Ако обичате да готвите с лук, предлагаме да опитате от нашите рецепти за:

- дробчета с лук;

- пълнен лук;

- картофена салата с лук;

- лучена яхния;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest