Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Френски кроасан или виенска кифла

Френски кроасан или виенска кифла

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Виенски кроасана с Моцарт кафе и мармалад

Прочутият френски кроасан, който се разтапя в устата и мирише на масло и тесто, всъщност е наследник на добрата стара виенска кифла. Много от нас си спомнят за хазяйката с виенска кифла и каничка кафе от песента на Тангра, но едва ли знаят историята на известната закуска, преляла се в история на един от най-прочутите герои на френската кухня.

Повечето историци се обединяват около това, че всичко започва през 1683 година в обградената от турците Виена. Войските на Османската империя се приготвили да атакуват през нощта, за да не бъдат усетени, но един виенски хлебар, Адам Шпиел, се събудил преди зазоряване и подал сигнал за тревога. Атаката била отблъсната и градът бил спасен.

И за да се обезсмърти тази победа хлебарите от града измайсторили хьорхен (малък нож на немски), чиято полукръгла форма символизирала османското знаме.

Виенски кифли

Ето така се смята, че се е родила виенската кифла, чиято история е тясно свързана и с тази на турците.

Има и друга легенда, и тя е свързана с Виена и нападението на Османската империя. Според нея, когато турците за втори път обсаждат града, на помощ на виенчани идва полският крал Ян Втори Собиетски. Той разбива османските войски и оставя огромен обоз от какао и кафе. Тогава управителят на виенската крепост издава заповед да се изпекат сладкиши във формата на полумесеца от турското знаме и да се поставят на крепостите, когато идват османците. Освен това той заповядал и на всички да се раздадат виенски кифли и кафе.

Но какво общо има всичко това с Франция и Париж, градът, който е прочут в целия свят с това, че прави най-хубавите кроасани?

Причината е Мария-Антоанета, останала по ирония на съдбата в историята с фразата Като няма хляб, яжте пасти. Но много преди да я изрече Мария Антоанета Австрийска, дъщеря на австрийската кралица Мария-Тереза, родом от Виена, се оженила за френския крал Луи 14. Именно тя и именно така тя въвежда официално кроасана в Париж. Въпреки че има сведения, че кифлите във форма на полумесец присъствали на кралските банкети още през 16 век.

Кроасани

През 18 век кроасанът представлява просто хлебче от подобрено тесто. Кроасанът от многолистно тесто, ухаещ на масло, който познаваме и хапваме днес, е създаден през 1920 година от френските хлебари.

За нещастие днес дори и във Франция е все по-трудно да се намерят истински домашни кроасани с масло. Повечето се произвеждат промишлено, а и с маргарин, и идват замразени при хлебарите, които просто ги изпичат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest