Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хитринки за сгъстяване на сосове

Хитринки за сгъстяване на сосове

Сгъстяване на сосове
Снимка: Албена Асенова

Сосовете са една чудесна добавка към почти всяко ястие. Колкото и лесни да са за изпълнение обаче, невинаги се получават. Най-честият проблем – стават прекалено редки. Не се безпокойте обаче, защото това не е причина да изхвърлим соса и да започнем приготвянето му отначало. Има няколко начини, с които лесно можете да сгъстите прекалено течната добавка.

Първият и най-лесен начин, който знаем още от бабите ни – с брашно. За да не стане на бучки обаче, то трябва да е или запържено или добре разбъркано предварително с малко количество вода. След това добавяте в соса, бъркате добре и се наслаждавате на резултата. Не забравяйте обаче, че този метод е подходящ само за топли сосове – Болонезе, сметанови сосове или сос Бешамел.

Брашно

Картофеното пюре на прах е друг начин. С него ще избегнете специфичния вкус на брашното, ако той не ви допада, а текстурата ще стане пухкава и въздушна. Отново е подходящ само за топли сосове.

Някои домакини предпочитат да използват нишесте. То ще свърши същата работа като картофеното пюре и брашното, тъй като те съдържат този продукт. За сосове на млечна и сметанова основа, можете да използвате и течна готварска сметана. Когато заври, тя има свойството да се сгъстява, а едновременно с това подобрява вкуса.

Топли сосове сгъстени

Ако в соса има зеленчуци, например в соса Болонезе, можете да добавите допълнително количество ситно нарязани моркови и гъби. Те също ще предадат гъстота и ще подобрят вкуса. Настърганият картоф също сгъстява. Причината – съдържа нишесте, но го използвайте само при бели сосове със силен сметанов вкус или с вкус на сирене.

Друга хитринка – просто оставете соса да ври по-дълго. Тъй като не е супа, дори и зеленчуците в него да се преварят, никой няма да го забележи. А преваряването им може да доведе и до допълнително сгъстяване.

Студени сосове също се сгъстяват

За студени сосове – използвайте майонеза или заквасена сметана. В случай че искате да получите гъст чеснов или млечен сос, то вместо кисело мляко и майонеза смесете сметана с майонеза. В никакъв случай обаче не разбивайте с миксер, пасатор или чопър, защото по този начин сметаната се втечнява и ще получите обратен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest