Хитринки за вкусно печено
Tips for Delicious Roast Meat
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хитринки за вкусно печено

Хитринки за вкусно печено

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Печено месо
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Печеното месо е едно от най-вкусните ястия, които имат нужда само от едно нещо – гарнитура. Месото, което ще използвате за тази цел, трябва да е обезкостено, посолено и подправено по ваш вкус.

Както и при задушаването, добре е първоначално да запържите добре месото от всички страни – по този начин се образува хрупкава златиста коричка, а вътрешността на месото остава сочна.

След това месото, независимо дали е на едри или дребни парчета, трябва да бъде залято с не много голямо количество топла вода и да се премести в подходяща тава. След това да бъде мушнато в предварително нагрята фурна.

Месо във фолио

За да бъде печеното месо сочно и вкусно, от време на време трябва да се отваря фурната и то да се полива със сока от печенето. Ако такъв липсва, добра работа ще свършат топла вода или бульон.

Месото се пече, докато цялата вода не се изпари и сосът от печеното не стане златистокафяв. Месото от млади животни е добре да се изпържи на тиган на порционни парчета – например пържоли или шницели.

За да е вкусно, то се реже напречно на мускулните влакна, а сухожилията и ципите, както и костите се отстраняват. След това парчетата се начукват, а краищата се срязват на няколко места.

Месото се посолява, потапя се в разбито сурово яйце и след това се овалва в галета, след което веднага се запържва. Препоръчват се мазнини, които могат да се загряват до висока температура, без да загарят – олио и свинска мас.

Грил

В тигана се налива толкова мазнина, че месото да се потапя до половината от дебелината си. След като се запържи две-три минути от едната страна, трябва да се обърне и от другата.

След това огънят се намалява и месото се пържи до пълна готовност. За да се определи дали вече е готово, се пробожда с вилица най-дебелата част на парчето. Ако е готово, се появява безцветен сок, ако не е – сокът е червеникав.

Готовото месо трябва лесно да се пробожда с вилица. За да е по-вкусно, месото, пържено на тиган, се сервира в затоплена чиния. Трябва веднага да се сервира, тъй като става твърдо, след като отлежи и губи вкуса и аромата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest