Сусамовият тахан е изключително вкусен, полезен и питателен продукт. Той представлява паста от смлени сусамови семена. Приложението му в кухнята включва както солени, така и сладки ястия.
Сусамовият тахан съдържа редица важни за организма вещества. Сред тях са магнезий, желязо, калий и калций. Преливащ и от витамини, този продукт се използва за пречистване на черния дроб, стимулиране растежа на клетките, като превенция срещу анемия, за енергия и тонус, за отслабване и т.н.
Нека разгледаме още някои негови ползи по-подробно.
Съдейства за по-добро сърдечно здраве – за което „вина” отново имат мастните киселини. Те понижават холестерола и действат като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания. Заради съдържанието си на някои вещества сусамовият тахан се ползва и за намаляване на кръвното налягане.
Стимулира мозъчните процеси – благодарение на полезните мастни киселини, които влияят благоприятно върху нервните тъкани. Таханът подсилва паметта и мисленето и забавя развитието на болестта Алцхаймер.
Подсилва имунитета – съдържанието на мед, цинк, желязо и селен говорят сами за себе си. Те укрепват и предпазват имунната система от бактерии, а оттам и от всякакви проблеми, свързани с нея.
Грижи се за здравето на костите – което се подразбира от съдържанието му на калций, магнезий и фосфор. Тези елементи съдейства за по-голямата плътност и здравина на костите.
Спомага за загубата на излишно тегло – редица диети включват тахана като средство за отслабване. Тъй като съдържа много полезни вещества и същевременно с това е питателен, той е перфектната съставка в ограничения ви хранителен режим.
Съдейства при акне и други кожни проблеми – чрез предотвратяване на възпалителния процес, който ги причинява. Освен това съдейства за тонизирания и свеж вид на кожата, подпомагайки производството и поддържането на колагеновите влакна.
Помага при стомашни проблеми като колит, гастрит и язва – действа облекчаващо и пречистващо на стомаха. Стимулира производството на стомашни сокове. За такива проблеми се препоръчва тахан от белени сусамови семена.
Намалява риска от ракови заболявания – сусамовият тахан съдържа вещества, наречени лигнани, които съдействат за това.
В кухнята този продукт има широко приложение. Таханът от сусам е основна съставка в класическия хумус. Може да се добави към салати, зеленчуци, супи. Може да бъде една страхотна здравословна закуска, като част от купата ви с плодове, мюсли и кисело мляко.
Достатъчни са 2 лъжици, за да приемете необходимите за деня полезни вещества.
С него може да направите сладко или солено ястие. Възможностите са безкрайни, експериментирайте и се наслаждавайте на тази здравословна, богата на хранителни елементи съставка от менюто си.
Коментари