gotvach.bg»Статии»Любопитно»Всичко, което трябва да знаете за маслото

Всичко, което трябва да знаете за маслото

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
40573
Масло
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Маслото е любима част от менюто на малки и големи и е далеч по-здравословна храна в сравнение с маргарина. В общото схващане масло е онзи вкусен продукт, който се получава от ферментирала бита сметана или директно и най-често от краве мляко.

Терминът масло се използва още за растителни мазнини като фъстъчено масло, рапично масло, кокосово масло и др.

Състав на 100 г краве масло:

Общо мазнини 81 г

Наситени мазнини 51 г

Мононенаситени

мазнини 21 г

Полинаситени мазнини 3 г

Калории: 717 ккал

Точка на димене: 177 °C

Какво прави маслото по-добро?

Краве масло

Благодарение на богатото си кремообразно усещане в устата и неговия вкус, до който никой друг продукт не може да се доближи, маслото е предпочитаната мазнина, която може да се използва за почти всяка подготовка в кулинарното изкуство. Това включва всичко - от сос, до печене. Температурата на топене на маслото е същата като температурата в устата ви.

Солено срещу неосолено масло

Пречистено масло

Някои масла, налични в супермаркетите, съдържат малко количество сол като консервант. В повечето случаи е добре да купувате неосолено масло. Като цяло винаги е добре да контролирате колко сол отива в храната ви.

Когато печете, използвайте задължително масло без сол. Причината за това е, че солта загнива глутена в брашното. За да се уверите, че рецептата ще е сполучлива, най-добре е да се избягва добавянето на допълнителна сол.

Готвене с масло

Готвене с масло

При нагряване маслото развива своя великолепен вкус, тъй като млечните твърди вещества (протеини и захари) се карамелизират. Когато маслото се използва като средство за готвене, то допълва и подобрява вкусовете на храната, която се готви с него.

Точка на кипене на маслото

Въпреки че вкусът му е много ценен, има и недостатъци при готвенето с масло. Например, то има най-ниската ниската точка на кипене от всеки друг вид мазнина. При него тази точка е около 180 градуса.

Като завършек ще кажем, че винаги трябва да избирате качествено масло, за да можете да се наслаждавате на вкусни и здравословни ястия, било то сложен сладкиш или обикновена филийка с масло и мармалад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest