gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно ли е наистина сиренето?

Полезно ли е наистина сиренето?

Краве сирене
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Дори и малките деца знаят, че е полезно да се яде сирене. То съдържа много полезни ензими на млечнокиселите микроорганизми. Обикновено ние българите похапваме краве сирене, което се прави от прясно мляко на крави. Но овчето и козето сирене са много добър избор. И макар да сме фенове на бялото саламурено сирене, всъщност и у нас има много видове. Те се приготвят по уникален начин, в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство. Общото е, че се получават след коагулация на белтъка, след което коагулиралата маса се отцежда от остатъчната суроватка и се подправя и дообработва според съответната технология.

За ползите на сиренето е известно от древни време. То притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчини и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи.

Но защо в днешно време започна да се говори все повече за това, че не е хубаво да се яде много сирене? И полезно ли е наистина сиренето?

Причината за тези съмнения идват от факта, че много производители не влагат необходимите продукти за направата за сирене. А добавят забранени и дори вредни съставка - като палмово масло. Освен това в сирената, особено твърдите, има повече наситени мазнини и вещества, които съдържат и способстват производството на хормони, отколкото в която и да е друга храна. Това дава основание да се търси връзка между засилената консумация на сирена през последните десетилетия и увеличаването на хормонозависимите видове тумори.

ползи от сирене

Друга причина е, че сиреното съдържа много калций, но и много мазнини. Ако прекаляваме с консумацията на сиренето, то ще приемате прекалено много мазнини. Да не говорим, че в сирената, които се продават днес на пазара, се съдържа прекалено много сол. Това може да доведе до развие на сърдечно-съдови заболявания.

За да се предпазим от това, може да накисвате сиренето във вода, за да го обезсолите и след това да го ядете.

И все пак, скорошни две големи нови проучвания са категорични - млечните продукти, в това число и сиренето, не са вредни. Според първото изследване дори и пълномаслените млечни продукти не оказват вредно влияние върху сърдечно-съдовата система, както отдавна битува мнение. Нещо повече - според второ проучване наситените мазнини като цяло и не само в млечните продукти са напълно безобидни и не могат да са основна причина за запушване на артериите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest