Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пишмание - турският памучен десерт

Пишмание - турският памучен десерт

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Приготвяне на Пишмание

Пишмание, понякога наричана приказна коприна, е древен турски сладкиш, датиращ от 15-ти век. Нарича се също приказен конец, нишка хавла, опъната халва или ленена хавла.

Пишмание най-много прилича на памучен бонбон, но с различна текстура и по-дълбок вкус. Този бонбон е специален и съдържа брашно и масло, както и много захар и е издърпан на хиляди фини, раздробени нишки. Всичко това е събрано на топка и е опаковано като бонбон. Крайният резултат е нещо невероятно сладко и определено запомнящо се.

Този десерт идва в няколко разновидности. Той се продава обикновен или покрит с шоколад, с шамфъстъци или орехи и ароматизиран с ванилия или какао на прах. За разлика от повечето турски десерти пишмание не се продава в местните сладкарници, а по скоро в магазини за подаръци или за коктейли. Тъй като може да се съхранява дълго време без хладилник, е традиция в Турция да се купува за подарък.

Направата му изисква известна доза умения. Като за начало се прави гъст захарен сироп от половин чаша вода и 1 кг захар. Вари се около 30 минути при непрекъснато бъркане. Отделно се препича половин килограм брашно в половин чаша масло до кафеникаво. След като поизстинат, се смесват захарта и брашното и се меси тесто. Тънкостта тук е да се разтегля тестото, докато заприлича на конци. Последната стъпка е да го нарежете и да му придадете формата на бонбони.

Ако обичате сладко, си заслужава усилията, защото е твърде вероятно да не сте опитвали нещо такова.

На турски език pişman означава съжаление. Както се казва в турската поговорка: Пробвайте веднъж и веднъж съжалявайте. Не го пробвайте и ще съжалявате за него хиляда пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати