Как да почистим загорелите съдове?
Kako da očistimo zagorelo posuđe?Как отмыть пригоревшую посуду?
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да почистим загорелите съдове?

Как да почистим загорелите съдове?

Загорял тиган

Почистването на загорелите съдове е най-неприятната, трудоемка и с несигурни резултати домакинска работа. А с течение на времето всички домакински съдове се захабяват и се нуждаят или от много добро почистване, или от смяна с нови. Това важи особено за съдовете за печене, за тиганите за пържене и формите, в които приготвяме различни сладкиши. Съществуват трикове за почистване, които са лесни и не отнемат много време. Ето някои от тях, с които можете да почистите замърсявания върху всякакви съдове.

Почистване на загоряло със сол

Солта е един от най-старите методи за почистване на петна върху тави и тенджери. За да почистите тенджерата си, сипете вода, която леко да покрие дъното, и щедро количество сол. Включете котлона и оставете да кипне. Варете 5-10 минути. Загорялото после се отлепва лесно. Солта може да се добави и към препарата за съдове и така се получава абразивна миеща смес.

Почистване на загоряло с газирана напитка или Кока Кола

Добре е полученото при готвене петно да се третира, преди да е изсъхнало. Още преди да изсъхне петното, сипете Кока Кола или газирана напитка и оставете да действа няколко минути. После измийте с препарат.

Почистване на загоряло с доматен сок

Почистване с доматен сок
Снимка: Ваня Георгиева

Доматеният сок е ефективен начин за почистване на петна върху съдовете за готвене. Доматите имат киселинни свойства и това помага за разграждане на мазнините. Сипете малко доматен сок в загорелия съд, добавете сол и с тази паста натъркайте петната по съда. Оставете малко да подейства и отново измийте с препарат.

Почистване на загоряло със сода за хляб

Почистване на загоряли съдове със сода

Това е най-познатият помощник в кухнята по отношение на захабените съдове. Върху гъбата за миене на съдове сипете сода бикарбонат, добавете към нея малко оцет или лимонов сок. Натъркайте петната и оставете да подейства. После измийте съда.

Почистване на загоряло с лимонов сок

Лимоновият сок е естествена киселина, която може да улесни почистването на загорелите съдове. Третирайте петната директно с лимон. Оставете да подейства, после измийте с препарат.

Как да се справим със замърсените керамични и стъклени съдове?

Тези повърхности са едни от най-трудните за почистване. Петната обикновено са изпечени, което ги прави много трудни за премахване. За целта ще Ви трябва течен сапун, сода за хляб, алуминиево фолио и стара четка за зъби. Четката за зъби се потапя в течния сапун, а после в содата за хляб. С тази паста се покриват всички петна по съда. Оставя се да престои 20-30 минути. След това алуминиевото фолио се намачква и с него се изтъркват петната с помощта на пастата.

Как се почистват силно замърсени съдове от неръждаема стомана?

Необходими са: кислородна вода, сода за хляб и груба гъба. В загорелия съд се изсипва содата за хляб, добавя се кислородната вода и после още малко сода за хляб. Оставя се за 1-2 часа. После с помощта на грубата гъба се премахва нагарът, който буквално се е разкиснал.

Силно замърсени алуминиеви тави

Силно замърсени загоряли съдове

Необходими са бял оцет и твърда гъба. Съдът първо се напълва с равни части вода и бял оцет. Слага се на котлона да заври. Оставя се да се охлади и после с гъбата се почистват петната, които падат лесно. После се измива с препарат. Съдовете добиват вида, който са имали като нови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest