gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се меси гладко тесто?

Как се меси гладко тесто?

Мария СимоваМария Симова
Автор
49123k
тесто

При замесване на тесто се образува глутен, който спомага за равномерното разпределение на газовете, отделяни от маята. Това създава необходимите условия за печене на порест и пухкав хляб, с други думи – вкусен хляб с мая.

1. Пригответе повърхността, на която ще месите

Измийте плота или съда, в който ще месите тестото, с топла сапунена вода, след което забърсвате с напълно супа кърпа. Смесвате всички предварително подготвени продукти в купа, поръсете с брашно сухата повърхност, за да предотвратите залепването на тестото по време на процеса месене.

2. Комбиниране на съставките за тестото

месене на тесто

Използвайте съставките, изброени в списъка на рецептата. По правило те са: брашно, мая, сол, захар, яйца, вода или мляко. При смесване в купата бъркайте с лъжица, ако е възможно дървена, но ако не ви е удобно с нея ползвайте ръцете си.

3. Преместване на тестото на работната повърхност

Извадете тестото от купата, директно на подготвения предварително плот за месене. При бъркането трябва да се образува лепкава топка, което означава, че тестото е готово за месене.

4. Омесване на тестото

Измийте ръцете си преди месене на гладкото тесто. Този процес изисква голи ръце, така че измийте и подсушете ръцете си. Съберете тестото на купчина, продължете да месите, като добавяте по малко от брашното и да променяте формата му. Натискайте с длани и събирайте с пръсти, ако ви се струва че тестото е още лепкаво, поръсете отгоре с допълнително брашно, като го смесвате в обща маса.

Натискайте тестото с длани, като леко го бутате напред, това помага да се задейства действието на глутена. Продължете да сгъвате тестото наполовина и да го натискате добре напред, докато тестото стане леко пружиниращо.

Как се меси гладко тесто?

Този процес се повтаря за 10 минути, трябва да е ритмичен и стабилен (не работете твърде бавно), обработването изисква всяка част от тестото да се обработва бързо, без да прекъсвате прекалено дълго между завъртанията, така тестото ще бъде напълно омесено.

5. Завършете месенето

Проверете тестото дали държи формата си, като го оформите на топка и пуснете на плота. Ако не загуби формата си, означава че е здраво и блестящо гладко. Продължете да следвате рецептата си, в повечето от тях тестото се оставя да втаса известно време, оформя се хляба и отново се оставя да втасва преди изпичане.

Следвате ли тези правила, естествено ще имате мек хляб, лесен за дъвчене от вътре и с хрупкава коричка отвън. Но ако не омесите гладкото тесто много добре, хлябът ви ще е твърд, дебел и плосък.

С гладко тесто можете да си приготвите още:

- вкусни фунийки;

- домашни бисквитки;

- или кифлички с мармалад;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest