За и против бирената мая

За и против бирената мая

Бирената мая е кръстена така, защото идва от едни и същи дрожди, използвани за ферментация и производство на бира - Saccharomyces cerevisiae.

Важно е обаче да се разбере, че маята, използвана за пивоварство, е жива, докато бирената мая, известна като хранителна добавка, е деактивирана. Това означава, че микроорганизмите са били убити чрез пастьоризация или изсушаване, но протеините, витамините и минералите все още са там.

Според направените проучвания се препоръчва умерената употреба на бирена мая, защото, макар и да е добър източник на хранителни вещества, поради естеството си носи и някои рискове.

Предимства на бирената мая

Бирената мая е типичен фаворит на тези, които практикуват вегетарианска диета поради наличието на протеини и многобройните витамини от група B-коплекс, които тя осигурява. Тези витамини обикновено се срещат в говеждо месо, риба и домашни птици. Този тип дрожди все още може да ви осигури адекватно следните хранителни вещества: Тиамин (витамин В1), Рибофлавин (витамин В2), Ниацин (витамин ВЗ), Пантотенова киселина (витамин В5), Пиридоксин (витамин В6), Биотин (витамин В7 или витамин Н), Фолиева киселина (витамин В9), Кобаламин (витмин В12.)

Бирената мая съдържа и значително количество хром. Установено е, че този минерал намалява нивата на кръвната захар. Поради това може да помогне на хората, страдащи от диабет, чрез подобряване на поносимостта към глюкозата и намаляване на нуждата от инсулин.

За и против бирената мая

Вреди от бирената мая

Някои хора просто са алергични към дрожди. Чувствителността може да бъде талкова висока, че всички продукти на базата на дрожди, от бира до хранителни добавки за мая, да предизвикат сериозни алергични реакции при тях.

Други видове медицински състояния, които повишават чувствителността към дрожди, са улцерозен колит или язвен колит (заболяване на храносмилателната система, което се характеризира с възпаление и кървящи, гнойни язви на лигавицата на дебелото черво) и Болест на Крон. Това са по-тежките видове възпалителни заболявания на червата. Ако имате слаба храносмилателна система или сте склонни към такива проблеми, трябва да сте изключително предпазливи относно вземането на бирена мая.

Въпреки че са изследвани положителните ефекти на хрома върху нивата на кръвната захар, не е изключено той да има и някои нежелани реакции. Във високи дози може да доведе до опасно понижаване на кръвната захар. Това е състояние, известно като хипогликемия. Би било по-безопасно да се консултирате с лекар, за да разберете безопасното количество бирена мая, преди да я включите в диетата си, особено ако вече сте диагностицирани с диабет, имате хронични възпалителни чревни заболявания, заболявания на храносмилателния тракт, хронично главоболие или алергии.

За и против бирената мая

Практически приложения на бирената мая

Бирената мая обикновено се предлага в прахообразна форма или във формата на малки люспи. Има вкус, напомнящ на сирене, който може да ви даде идея за кулинарните ви експерименти. Можете например да поръсите умерено количество прахообразна бирена мая върху пуканки, за да направите свой собствен аромат. Добавя се и към сосове за салати и гарнитури за тестени ястия.

Често се препоръчва добавянето на пивоварната мая в края на готвенето или след като храната вече е приготвена, така че топлината да не унищожава витамините от групата B.

Тъй като бирената мая е добър източник на протеини, можете да пуснете една или две супени лъжици бирена мая в блендера, заедно с любимите ви плодове или зеленчуци, които използвате за вашите енергийни смутита. Това ще направи от тях отлична ревитализираща напитка след тежък работен ден или усилена тренировка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати