Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»9 годни за консумация цветя с потенциални ползи за здравето

9 годни за консумация цветя с потенциални ползи за здравето

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
ядивни цветя

Цветята се използват в много различни кухни и могат да бъдат намерени в менютата по целия свят.

Не всички цветя са безопасни за ядене, но тези, които са, могат да предадат уникален вкус и цвят на много ястия, включително салати, сосове, напитки и предястия. Някои от тях дори могат да предложат ползи за здравето.

Ето 11 ядивни цветя с ползи за здравето:

1. Хибискус

Хибискусът притежава големи красиви цветове. Той обикновено расте в тропическия и субтропичен климат по целия свят. Има стотици видове хибискус, но най-популярният хранителен сорт е известен като розел или Hibiscus sabdariffa.

Цветята на хибискуса могат да бъдат с диаметър 6 инча (15 сантиметра) и имат широк спектър от цветове - включително червено, бяло, жълто и различни нюанси на розовото.

Въпреки че понякога се отглежда за строго декоративни цели, хибискусът е добре познат и за кулинарни и медицински приложения. Можете да ядете цветето направо от растението, но обикновено се използва за чай, сладко или салати.

Много култури пият чай от хибискус заради лечебните му свойства. Някои проучвания показват, че хибискус може да помогне за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как хибискусът може да поддържа здравето на сърцето.

Чаят е яркочервен и има донякъде кисел вкус. Може да се сервира горещ, но особено освежаващ е с лед през горещия летен ден.

2. Глухарче

глухарче е полезно ядивно цвете

Глухарчетата са най-известни като упорити градински плевели. Обаче те са отлични ядливи цветя с много ползи за здравето.

Глухарчетата имат малки цветове - с диаметър едва 1-1.5 инча (2-4 см) - с много малки, ярко-жълти венчелистчета. Те съдържат различни растителни съединения, за които е известно, че притежават мощни антиоксидантни свойства.

Интересното е, че цветята не са единствената част от глухарчето, която може да се яде. Всъщност всяка част от така наречения плевел може да се ползва - включително неговите корени, стъбла и листа.

Има безкрайни възможности за ядене на глухарче. Цветята могат да се консумират сурови. Те могат да бъдат изпечени, пържени или използвани за правене на желе и вино.

Корените често са изсушени, за да се направят на чай, докато зелените могат да се консумират сурови, като салата или сандвич. Те също така могат да бъдат приготвени на ястия, гарнитури.

3. Лавандула

Лавандулата е цветна билка, първоначално отглеждана в части от Северна Африка и Средиземно море. Виолетовите цветя са много малки, но изобилни.

Лавандулата вероятно е най-известна със своя отличителен аромат, който е признат заради успокояващите му ефекти.

Комбинацията от цвят и аромат правят лавандулата особено желателно допълнение към различни храни, включително печени продукти, сиропи, ликьори, билкови чайове, сухи подправки и билкови смеси.

Вкусът ѝ се свързва добре както със сладки, така и със солени съставки, включително цитрусови плодове, розмарин, градински чай, мащерка и шоколад.

Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличите бавно, докато постигнете желания аромат, тъй като той бързо може да стане непоносим.

4. Орлови нокти

орлови нокти

Почти 200 вида орлови нокти съществуват, но най-често срещаните са японските и дървесните сортове. Ароматните цветове, обикновено светложълти или бели, съдържат нектар, който може да се изяде направо от цветето.

Орловите нокти са от жизненоважно значение за практиките на традиционната китайска медицина от векове.

Цветята и техните екстракти се поемат или се прилагат върху кожата за лечение на различни възпалителни състояния.

В кулинарния свят орлови нокти най-често се използва за приготвяне на чай или ароматен сироп.

Можете да използвате сиропа, за да подсладите своя чай, лимонадата, киселото мляко или като заместител на захарта в бързите рецепти за хляб.

Докато цветът на орлови нокти и неговият нектар са напълно безопасни за храна, имайте предвид, че плодовете на някои сортове могат да бъдат токсични, ако се поглъщат в големи количества.

5. Пореч

Пореч е билка, която произвежда деликатни, звездовидни цветя. Цветовете обикновено са сини, но могат да бъдат и бели или розови.

В билковата медицина пореч се използва за лечение на леки заболявания, като възпалено гърло или кашлица. Въпреки това, изследванията, които подкрепят ефикасността му като медицинска терапия, са оскъдни. Цветята често се описват с леко сладък вкус, който напомня краставица и мед.

Цветята могат да се ядат пресни в салата или като гарнитура за десерти и коктейли - или могат да бъдат приготвени и добавени към супи, сосове или пълнени макаронени изделия. Пореч може да се сервира и като самостоятелно зеленчуково ястие.

6. Тученица

тученицата е полезна ядлива билка

Тученицата произвежда малки жълти цветя и дебели, месести листа - и двете от които са годни за консумация и могат да се ядат варени или сурови.

В исторически план, тученицата не се счита за по-ценна от градинска трева. Въпреки това, това малко растение напоследък увеличи популярността си поради богатото си хранително съдържание.

То е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти, но най-голямата причина за голямата популярност е съдържанието на омега-3 мазнини. В действителност, тученицата осигурява повече омега-3, отколкото почти всеки друг зеленчук.

Цветовете и листата могат да се поднасят сурови в салати и сандвичи. Те могат също така да се приготвят на пара с други зеленчуци или да се добавят към любимите ви супи. Може дори да помислите да опитате това ядливо цвете пържено.

7. Роза

Има над 150 вида рози на разположение в почти всеки размер и цвят. Най-хубавата част е, че те са годни за консумация.

Добро правило за избора на ароматна роза е, че ако мирише приятно, вероятно ще има и добър вкус. Ядат се само венчелистчетата обаче, защото листата и стъблата не са много много приятни.

Розовите венчелистчета имат много ароматен, цветен и леко сладък вкус. Те могат да бъдат изядени сурови, смесени с различни плодове или зелени салати.

Свежите розови листенца също могат да се добавят към течности, за да се създадат наситени с рози напитки, конфитюри и желета. Нарязаните венчелистчета от рози, добавени към захарта или маслото, дават уникален вкус и аромат на иначе обикновените съставки.

Както много други годни за консумация цветя, розите могат да предложат и ползи за здравето. Някои изследвания показват, че някои съединения в розите могат да играят роля в намаляването на тревожността и за релаксация.

8. Градинска теменуга

трицветна теменуга

Градинските теменуги имат малки цветове, с диаметър около 2-3 инча (5-8 см). Съществуват в много цветове, но оттенъци от лилаво, синьо и жълто са най-често срещани. Те имат пет припокриващи се венчелистчета с тъмна зона в центъра, която прилича на мастило.

Обикновено имат лек, свеж и леко флорален аромат - въпреки че има някои вариации на вкуса в зависимост от вида.

Тъй като могат да имат много цветови вариации, те са отлично декоративно допълнение към десерти, като например сладкиши и бисквитки.

9. Лайка

Лайката е флорална билка, използвана в кухнята и традиционната медицина в продължение на векове.

Лайката често се консумира, за да се намали тревожността и да се подобри качеството на съня.

Цветята много приличат на маргаритки, макар и много по-малки. Те придават леко сладък, земен вкус на храните, с които се приготвят.

Повечето рецепти изискват накисване на цветята в течност, за да се извлекат ароматите и биоактивните съединения. Листата и цветята обикновено се изсушават, но могат да се използват и пресни. Макар че най-често се използват за чай, от цветовете могат да се направят сиропи или други инфузии.

Въпреки че сте свикнали да виждате цветята само като декорация, можете да добавите много от тях към вашата трапеза.

Освен това, много ядивни цветя са хранителни и съдържат мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да поддържат вашето здраве.

Можете да ги поднесете сурови, да ги приготвите със зеленчуци, да ги използвате като лека закуска или да ги поръсите на десерти.

Независимо от кулинарните ви умения, лесно е да добавите ядливи цветя за следващото си хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest