Никога не изхвърляйте покълналия чесън, голяма грешка е!

Покълнал чесън
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Чесънът, както и лукът наближи ли пролетта пускат корени и зелени кълнове. Много хора изхвърлят този зеленчук, мислейки че е изгубил ползите и вкуса си.

Всъщност това е непростима грешка. В покълналите скилидки чесън се съдържат хранителни вещества, които липсват в обичайния чесън. В него се съдържат цял набор атантиоксиданти: алицин, алиин и диалил дисулфид.

Защо трябва да ядете покълнал чесън?

В процеса на покълване в чесъна има нови ензими с мощно действие, способни да се противопоставят на много заболявания. Дори и на вкус зелените пера са по остри и с богат аромат. Полезно е да се ядат покълнали скилидки чесън всеки ден при намален имунитет и вирусни заболявания.

Много тинктури се правят от чесън за да пречистват кръвоносните съдове и да нормализират работата на сърцето. Но покълналият чесън в такива случаи не е нужно да се накисват, настояват или запарват – взимайте и яжте!

Покълналият чесън в народната медицина се препоръчва за употреба, за предотвратяване на инсулт и кръвни съсиреци. Той ще помогне при натравяне, предотвратява развитието на злокачествени клетки, почиства организма от канцерогени. Антиоксидантите на покълналият чесън са в състояние да спрат преждевременно клетъчното стареене и появата на бръчки.

Как да ядем покълнал чесън?

Домашният чесън е по-полезен от закупения. Бъдете внимателни, в супермаркетите китайския зеленчук често се среща със съмнително качество. Най-добре е сами да си покълнете чесъна, създавайки благоприятни условия за появата на зеленина. Преди употреба срежете чесъна на половина и се уверете, че кълнът има богат цвят, не е черен и не започва да гние.

Добавете му любимата ви подправка за ястия, без да прибягвате до топлинна обработка. Имайте предвид, че покълналият чесън има повече острота на вкус, отколкото обикновеният. Диетолозите често съветват да се ядат покълнали зърна от грах, репички, копър и люцерна. Тези храни съдържат много растителни протеини, витамини и антиоксиданти.

Споделете тази полезна информация с приятели!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати