Витамини и минерали в картофите

Картофи

Картофите са отличен източник на въглехидрати, като съдържат 110 калории на 5 г порция. Те са богати на основни витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. Вижте от какви витамини и минерали в картофите не бива да се отказваме!

Калий

Има различни минерали в картофите, но преобладаващ е калият, който е концентриран в обелките им. Един картоф съдържа 620 мг калий, което осигурява 18% от препоръчителния дневен прием калий. Препоръчително е възрастните да консумират 4700 мг калий на ден.

Калият е минерал, който е част от всяка клетка в нашето тялото. Приемът на калий е жизненоважен за здравето на сърцето и помага за регулиране на кръвното налягане.

Витамин С

Витамин С е основният сред съдържащите се витамини в картофите. Количеството витамин С значително намалява при нагряване, затова те трябва да се приготвят с обелките на картофите. Един картоф осигурява 45% от препоръчителния дневен прием на витамин С, което е около 75-90 мг на ден.

Витамин С е водоразтворим витамин, който действа като антиоксидант, стабилизиращ свободните радикали, като по този начин помага за предотвратяването на клетъчното увреждане.

Тялото ни се нуждае от витамин С за производството на колаген. Освен това той подпомага синтеза на желязо, заздравява раните и поддържа здрави венци. Витамин С ни повишава имунитета.

Витамин B-комплекс

Картофи

Има и други витамини в картофите. Витамините от група B помагат на организма ефективно да получава и използва енергия от различни храни. Пълният комплекс витамини от група B включва тиамин, биотин, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, В6, В12 и фолиева киселина.

Картофите съдържат пет от осемте витамини от група B, като с най-висока концентрация е витамин В6. Картофите осигуряват 10% от препоръчителния дневен прием на витамин B6, който помага на организма да се предпазва от сърдечни заболявания, рак и увреждане на мозъчната функция. Картофите съдържат и 8% от препоръчителния дневен прием на тиамин и ниацин. Фолиевата киселина е необходима за производството и поддръжката на нови клетки. Картофите осигуряват 6% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина и 2% на рибофлавин.

Минерали

Картофите съдържат и други важни минерали. Един картоф осигурява 6% от препоръчителния дневен прием на желязо. То е необходимо за производството на протеин и ензими в организма. Картофите осигуряват и 6% от препоръчителния дневен прием на фосфор и магнезий. Фосфорът помага за изграждането на здрави кости и зъби, а магнезият поддържа стотици химични реакции в организма. Други минерали в картофите са цинк и мед.

Статията има информативен характер и не замества консултацията със специалист относно препоръчителните дневни приеми на различните витамини и минерали.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати