Каква е разликата между обикновена сметана, бита сметана, заквасена сметана и сладкарска сметана?

Сметана

Сметаната е една от най-често използваните съставки в готварството. Всеки я използва за направата на вкусни ястия. Тя намира приложение в приготвянето на сосове, кремсупи, различни видове месо и разбира се – сладкиши. Често е в основата на разни кремове, блатове за торти и глазури и е задължителна част от всяко друго сладко изкушение.

Сметаната може да се добави към дадено ястие или сладкиш под различна форма, според това, което съответното изисква, както в зависимост от личните предпочитания на готвача или неговите гости.

Готварска сметана

Течна сметана

Започваме с готварската сметана, която обикновено се използва при приготвянето на солни ястия. Сигурно сте чували или правилни вкусотийки от сорта на гъби със сметана или пилешко със сметана. Е, при тях е на ход готварската сметана. Тя би могла да използва и за направата на нещо сладко, ако към нея се добави пудра захар, тъй като по принцип не е подсладена.

Бита сметана

Сметана от спрей

Битата сметана е една от най-вкусните разновидности, която обикновено се ползва за украси и пълнежи. Нейната масленост трябва да бъде висока (над 30%). Получава се, като към сметаната се прибави обикновена или пудра захар и сместа се разбие с миксер до получаване на гъста, пухкава консистенция. Може да си я направите и сами вкъщи или да си купите. Обикновено се продава и под формата на спрей, който улеснява готвачите, които мислят да украсят сладкарските си произведения с нея.

Заквасена сметана

Заквасена сметана

Заквасената сметана най-много наподобява вкуса на киселото мляко, заради което и мнозина я предпочитат, когато се вихрят в кухнята. С нея могат да се приготвят както сладки, така и солени ястия. Нейната масленост е около 25-30%.

Бита сметана

Сладкарска сметана

Можем да съдим какво е приложението на сладкарската сметана по името ѝ. Тя участва в създаването на почти всички сладки кулинарни шедьоври – торти, кремове, дребни сладки и по-големи сладкиши, суфлета и дори сладолед. Лесно се превръща в бита сметана, когато я поставите под бъркалките на миксера. Добавете малко захар и преди да сте се усетили, ще имате чудесна сметана за любимите си изкушения.

Вече разполагате с необходимата информация за приготвянето на чудни сладки и солени кулинарни творения, така че нямате извинение да не се захванете с едно такова още сега!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати