gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от сладките картофи

Ползи от сладките картофи

Ползи от сладките картофи
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Сладки картофи са богати на хранителни вещества, вкусни кореноплодни зеленчуци. Те имат кремообразна текстура и са много меки, което ги прави много подходяща съставка за множество рецепти.

Освен това учените са открили, че сладките картофи са едни от най-добрите източници на Витамин А. Те съдържат и витамин В5, рибофлавин, ниацин, тиамин и каротиноиди.

Сладките картофи имат и много ползи за здравето. Запознайте се с някои от тях и се възползвайте от свойствата им, като ги включите още днес към диетата си.

Диабет

Според последните изследвания сладките картофи могат да намалят кръвната захар и инсулинова резистентност при хора с диабет.

Фибрите в сладките картофи също са важни. Проучванията показват, че хората с диабет тип 1, които имат диета с високо съдържание на фибри, са с по-ниски нива на кръвната захар, а хората с диа бет тип 2 имат подобрени нива на кръвната захар, липидите и инсулина. Един среден по големина сладък картоф съдържа около 6 g фибри.

Кръвно налягане

Ниският прием на натрий помага да за поддържането на нормално кръвно налягане. Също толкова важно може да бъде увеличаването на приема на калий. Препоръчителният дневен прием на калий е 4 700 mg. Един средно голям сладък картоф съдържа около 542 mg калий.

Рак

Свойства на сладките картофи

Според едно проучване диетата, богата на бета-каротин, може да помогне за намаляване риска от рак на простатата, както и от рак на дебелото черво.

Храносмилане и редовен стомах

Благодарение на високото съдържание на фибри в сладките картофи, те предотвратяват запека и спомагат за поддържането на здрав храносмилателен тракт.

Фертилитет

За жените в детеродна възраст приемането на повече желязо от растителните източници насърчава фертилитета. Витамин А в сладките картофи също е от съществено значение за синтеза на хормони по време на бременност и кърмене.

Имунитет

Сладките картофи са с високо съдържание както на витамин С, така и на бета-каротин. Те подсилват имунитета поради мощната комбинация от хранителни вещества.

Възпаление

Холинът, съдържащ се в сладките картофи, е много важен хранителен елемент. Помага за подобряването на съня, движението на мускулите, ученето и паметта. Той спомага за поддържането на структурата на клетъчните мембрани, предаването на нервните импулси, усвояването на мазнините и намалява хроничното възпаление.

Зрение

Недостигът на витамин А може да увреди зрението. Роговицата може да стане суха, което води до замъгляване на предната част на окото. Това може да се избегне с консумиране на храни с високо съдържание на бета-каротин, който може да възстанови зрението.

Антиоксидантните витамини С и Е в сладките картофи подпомагат здравето на очите и предотвратяват дегенеративните увреждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest