При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

Грешката, която допускаме със суровия мед

Ако се стремите да подобрите диетата си и цялостното здраве чрез здравословно хранене, със сигурност използвате суров мед като алтернатива на рафинираната захар. И това е супер! Но, както и много хора, може да използвате и суров мед в здравословното си готвене и печене като „по-здравословна алтернатива”.

Но се замислете - топлината убива всички добри ензими и хранителни вещества. Този факт ни подсказва, че по този начин свеждаме меда до концентрирана форма, която е само захар, увеличавайки гликемичния индекс.

Медът не трябва да се нагрява директно и да преминава през термична обработка.

По принцип, в колкото по-гореща храна или напитка се добавя, толкова по-голям е потенциалът за намаляване на хранителната стойност на меда.

Прекомерната топлина може да има пагубно въздействие върху хранителната стойност и полезните свойства на меда.

Загряването до 37°C (98.6 F) причинява загуба на близо 200 компонента, част от които са антибактериалните.

При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

Загряването до 40°C (104 F) разрушава инвертаза, важен ензим;

Загряването до 50°C (122 F) за повече от 48 часа превръща меда в карамел (най-ценните медни захари стават аналогични на захарта).

Температура от 140 градуса нагоре за повече от 2 часа, ще предизвика бързо разграждане и карамелизиране.

Обикновено всяко по-голямо колебание на температурата от 10°C (идеалните градуси за запазване на зрелия мед) причинява разграждане.

Научните лабораторни изследвания са установили, че суровият органичен мед съдържа тези ценни компоненти: витамини, минерали, ензими, антиоксиданти, флавоноиди, аминокиселини и пробиотици (Lactobacillus Kunkeei). Със сигурност не бихме се лишили от тях доброволно, нали! ?

Пастьоризиран мед - избягвайте го!

При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

Въпреки че ферментиралият мед не представлява непременно риск за здравето, някои продавачи на мед решават да пастьоризират меда (до по-малко от 18% влага), така че медът да има по-дълъг срок на годност без ферментация.

Повечето компании използват метода на "светкавично нагряване" чрез нагряване на меда много бързо до около 160°F / 71°C и след това бързо охлаждане. Тази пастьоризация убива всички латентни дрождеви клетки, които биха могли да присъстват, за да се премахнат всички шансове за ферментация, което ще намали продажбата им на мед, а оттам и печалбата.

Пастьоризираният мед също ще продължи по-дълго в течното си състояние в сравнение с непастьоризирания мед, което прави по-привлекателен продукт както за търговците, така и за потребителите. Ако видите кристализация в бутилката с мед, знаете, че вашият мед не е пастьоризиран!

Така че, ако искаме да избегнем пастьоризирания мед, защо купуваме скъп суров мед само за да го вземем вкъщи и да го приготвим или изпечем? По този начин Вие самите „пастьоризирате“ меда си. Не само, че домашното готвене унищожава ензимите и хранителните вещества, те всъщност правят повече вреди, отколкото простата захар!

Медът в Аюрведа

При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

Медът се счита за основно лекарство и храна в Аюрведа, 5000-годишна система на традиционна диета и холистично лечение, която произхожда от ведическата култура на Индия.

В Аюрведа медът е важна храна, използвана за укрепване на здравето на сърцето и очите. Тя затопля тялото чрез стимулиране на метаболизма, за разлика от другите естествени подсладители. Аюрведа препоръчва да се добави малко суров мед в чаша топла (не гореща) вода - първото нещо, което сутрин да стимулира здравословния метаболизъм, който продължава през целия ден. Това помага за увеличаване на усилията ви за отслабване.

Според учението Аюрведа загряването на мед до 104°F / 40°C или по-високо може да причини отрицателна химическа промяна, която причинява горчивина във вкуса на меда.

Консумирането на топъл мед с течение на времето може да допринесе за лошо здраве. Аюрведичното разсъждение е, че нагрятият мед става като „лепило“. Тази древна здравна система разбира, че приготвеният мед превръща молекулите в „лепило“ и се придържа към слузните мембрани в храносмилателния тракт, произвеждайки токсини, наречени ama.

Затопленият мед се свежда до концентрирана захар

При каква температура на нагряване медът губи полезните си свойства

Медът, който се приготвя, става едноизмерен. Той губи нюансите аромат, които съдържа суровият мед и става само концентрирана захар. Колкото по-дълго се приготвя, толкова по-концентрирано става.

Консумирането на топъл мед ще увеличи захарните пикове, тъй като клетките на тялото ви вече не са в състояние да усвоят изкривените молекули, като по този начин увеличават гликемичния индекс.

В това рафинирано състояние нивото на рН също се променя и пробиотиците се унищожават, което прави неговите антимикробни свойства безполезни - самите здравословни причини, поради които ядем мед.

Неоспоримо е, че топлата чаша чай създава домашен уют, ала ако желаете той да бъде подсладен със здравословния вариант - медът, най-добре е да оставите чая да се охлади до питейна температура, за да помогнете на суровия мед да запази своята хранителна стойност.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати