Стафидите и полезните им свойства

Стафидите и полезните им свойства
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.32 лв.
Виж ››

В процеса на изследване експертите доказаха, че стафидите са изключително полезни за здравето на мъжете и жените.

Прибраното зряло грозде се суши на горещо слънце за две или повече седмици и се превръща във стафиди. Метеорологичните условия засягат този процес, така че стафидите се произвеждат само в тези райони, където е възможно да се изсушат на горещото слънце в продължение на няколко седмици. Не трябва да има дъждове. Сушенето се извършва на специални места.

Днес всички сушени гроздови зърна се наричат стафиди, но това не е напълно правилно. Стафиди трябва да се наричат само сушени гроздови зърна без семки. Свойствата на пресни и сушени гроздови зърна са малко по-различни, но при правилно сушене в стафидите се съхраняват 75-80% от витамините и до 100% от микроелементите.

Черните стафиди се считат за по-здравословни от светлите. Червените стафиди, получени от розово грозде, са редки и съдържанието на полезни свойства е по-ниско от на тъмните, но надхвърлят това на светлите стафиди.

Видове стафиди

Стафидите са незаменими за засилване на работата на сърдечно-съдовата система и са изключително богати на калий, който активира работата на сърдечния мускул, така че лекарите често препоръчват консумацията им. Добре помагат при хипертония. Инфузия от стафиди се препоръчва да се пие сутрин и вечер на курсове през пролетта и есента.

Стафидите помагат при белодробни заболявания. Използва се за кашлица и бронхит, подпомагат прехода на кашлицата от суха и твърда до влажна и мека. Използва се и при ринит и болки в гърлото, особено при отвари от стафиди с лук. Стафидите съдържат бор и поради това потискат развитието на остеопороза при възрастните хора.

Сушеното грозде се използва се екстензивно при заболявания на пикочния мехур и бъбреците, стафидите имат силен диуретичен ефект. Освен това те помагат при редица проблеми със стомашно-чревния тракт. Стафидите имат лек разхлабващ ефект и отдавна се използват като средство за борба със запек, а плодовете със семена помагат при дизентерия. Като част от стафидите е веществото аргинин, което ги прави полезни за мъжкото здраве.

Стафиди срещу запек

Използването на стафиди се изразява дори и в това, че е в състояние да лекува версиколор (разноцветен лишей).

Фактът, че стафидите са толкова полезни, се обяснява с съдържанието на огромни количества витамини, минерални соли на метали и органични киселини. Стафидите са богати на антиоксиданти. Както показват последните проучвания на учените, благодарение на способността си да инхибират растежа на бактериите, стафидите помагат и при стоматологични заболявания и имат благоприятен ефект върху състоянието не само на венците, но и на зъбите.

Използват се още при анемия, особено тъмните сортове, които са богати на високо съдържание на желязо.

Съдържанието на глюкоза и фруктоза в тях е до 8 пъти по-високо от съдържанието на подобни вещества в пресните плодове. Стафидите със семена са по-полезни, отколкото без тях.

Златни стафиди

Фитотерапевтите са на мнение за сушените плодове, че могат да бъдат обобщени по следния начин: веществата, съдържащи се в продукта, от които се отстранява влагата, стават по-концентрирани в него, следователно, когато се използват, внимавайте и измервайте!

Този продукт е един от най-полезните сушени плодове, тъй като има редица витамини, които подобряват благосъстоянието на хората.

Стафидите имат положителен ефект върху активността на централната нервна система. Той ускорява мисловния процес и увеличава кръвообращението.

По време на изпълнението на проектите учените са записали, че тази хранителна съставка подобрява когнитивните способности на слабия и силен пол, затова се препоръчва да се яде преди работа или училище. През деня човек трябва да яде поне шепа стафиди.

Този продукт не е препоръчително да се използва от момичета с токсикоза. Стафидите увеличават честотата на припадъците.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати