Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Митът за гроздето и сиренето

Митът за гроздето и сиренето

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Митът за гроздето и сиренето

Гроздето е може би най-често срещаният плод, който украсява платата със сирене. То допълва платото красиво, лесно се откъсва и се яде, и всички ние вероятно сме яли заедно сирене и грозде и сме им се наслаждавали. Защо тогава някои хора съветват да не се яде сирене и грозде? Отговорът се състои в една дума: танини. Танините са виновниците.

Танините са естествено срещащи се стипчиви съединения, намиращи се в гроздовите кожи, семена и стъбла. Танините обикновено се свързват с виното и могат да играят роля за това дали дадена двойка сирене и вино ще се съчетае добре. Танините също са в кожите на обикновеното трапезно грозде и могат да повлияят на вкуса на сиренето, което ядете. Понякога гроздето може да направи горчиво сиренето. Това се случва по-рядко, когато гроздето се консумира с твърди сирена.

Лесно е да разберете дали гроздето влияе на вкуса на сиренето, което ядете, за добро или лошо. С чисто небце (пийте вода първо или яжте неутрални бисквити) опитайте сиренето. След като опитате само сиренето, започнете да ядете заедно гроздето и сиренето. Какво мислите? Вкусът на сиренето по-добър ли е или по-лош? В някои случаи гроздето може да не направи вкуса на сиренето лош, но може и да не подобри вкуса.

Митът за гроздето и сиренето

Плодове и сирене

Не е нужно да избягвате гроздето, но следващия път, когато сервирате сирене, помислете първо за други плодове. Смокини, фурми, ябълки, пъпеши и круши обикновено са добър избор при сервиране на такова плато. Най-сигурният залог е да се поднесе сирене със сушени плодове. Сушените плодове често са по-сладки от пресните. Сушени смокини, фурми, череши и кайсии наистина се съчетават добре със сиренето.

Защо плодовете и сиренето се съчетават добре?

Сладостта на плодовете и солеността на сиренето са основната причина да се сдвоят добре. Този сладък / солен контраст е и причината, поради която сиренето се съчетава добре с десертни вина, мед и плодове.

6 сирена, които добре се съчетават плодове:

Опитайте някое от тези сирена с плодове и бъдете приятно изненадани:

Хаварти е гладко и мазно, почти бяло сирене с мека текстура. Най-добре се сдвоява с по-сладки плодове, като круши или меки ябълки.

Митът за гроздето и сиренето

Едам е близък братовчед на Гауда и споделя неговия мек, мазен аромат, но е малко по-вкусен и има малко по-твърда текстура. Балансира добре със сладки плодове, особено с червено грозде.

Ярлсберг прилича на швейцарските сирена, но е по-вкусен. Най-добре е да се съчетае с ябълки и сливи.

Мюнстър е меко сирене, което омекотява още повечес възрастта. Оранжевата кора е ядивна и сиренето е почти бяло. Гроздето и сладките ябълки са най-добри с Мюнстер.

Грюер има средно твърда консистенция, кремаво оцветена в орехово, с богат вкус. Най-добре се сдвоява с ябълки.

Асиаго е твърдо, остро и силно ароматизирано - кръстоска между остър чедър и пармезан. Срежете това сирене с ябълки като Грени Смит, както и със сливи и грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest