Как чаят от хризантеми влияе на вашето здраве?

Чай от хризантеми

Хризантемите са цветя, които се отглеждат по целия свят като градински растения или в саксии. Цветовете им варират от пастелно жълто до ярко червено, с няколко разновидности в зелено и лилаво. Представени в продължение на векове в изкуството, те не са просто красиви за гледане, хризантемите са и годни за консумация и се използват за медицински цели в продължение на много години.

Чаят, приготвен от сухите цветя, има златист оттенък и мек цветен вкус, подобен на лайка. Може да му добавите малко мед. Венчелистчетата, листата и дръжките на цветето могат да бъдат бланширани и изядени в салати.

Традиционна Китайска Медицина

Хризантемата се използва от стотици години в китайската медицина. Хората я използват за лечение на дихателни проблеми, високо кръвно налягане и хипертиреоидизъм. Любителите на цветето също казват, че може да намали възпалението и да успокои нервите ви. Много ефикасна е и за детоксикация на организма.

Сушени хризантеми

Д-р Й. Д. Ян е експерт по китайска и интегративна медицина и основател на Тао Интегратив. Китайската медицина категоризира билките на основата на енергийните свойства, а не на химическите съставки, казва той. - Хризантемата осигурява леко студена енергия. Тя има специален афинитет към енергийните канали, които водят до белите дробове, черния дроб, далака и бъбреците."

Тези употреби не се подкрепят от съвременните научни изследвания, но имат дълга история. Хризантемата - или ju hua, както е известна на китайски, се препоръчва и за намаляване на треската и симптомите на измръзване в ранните етапи.

Какво казва изследването

Учените започнаха да изследват лекарствените ползи от хризантемите поради тяхната популярност в алтернативни практики. Едно проучване установи, че някои химикали, извлечени от цветове на хризантема, имат антибиотични свойства и могат да намалят възпалението. Друг откри, че екстракт от хризантема може да помогне за лечение на костни заболявания като остеопороза.

Диетологът Рене Росен от Института за интегративно хранене изследва широко хризантемата. Човек не може да очаква да вземе хризантема и да получи чудотворно възстановяване от остеопороза или да си успокои нервите за една нощ, казва тя. Росен съветва да се гарантира чистотата и концентрацията на препарата. Тя също така препоръчва да се приема хризантема за дълъг период от време, за да се извлекат максимално ползите от нея.

Как да си направим Чай от хризантема

Как чаят от хризантеми влияе на вашето здраве?

Лесно е да се направи. Ако използвате хризантема, която сте отглеждали, извадете цветята и ги оставете да изсъхнат в продължение на няколко дни на слънчево място или използвайте дехидрататор. Можете също така да закупите сушени хризантеми.

Сварете водата и я оставете да изстине за около минута. След това използвайте между 3-6 сухи цветя в чаша вода. Оставете да се запари за няколко минути и готово!

Чаят от хризантеми се използва като разхлаждащо и релаксиращо средство, при грипни заболявания, акне, за понижаване на температурата, болки в гърлото.

Ако правите чай от хризантема, уверете се, че използвате само растения, които не са били напръскани с пестициди или други градински химикали. Ако сте бременна или кърмите, попитайте Вашия лекар, преди да пиете чай от хризантема.

Алергии и странични ефекти

Ако сте алергични към маргаритки или амброзия, може да сте алергични и към хризантема. Определено спрете да я консумирате, ако имате реакция като кожен обрив или респираторно дразнене. Продуктите на хризантемата взаимодействат с много лекарства, отпускани по лекарско предписание, макар и не много сериозно. Ако приемате лекарства, отпускани по лекарско предписание, попитайте Вашия лекар, преди да започнете да използвате каквито и да е продукти от хризантема.

Маслото от хризантеми е много силно и трябва да се използва внимателно. Основният му химикал - пиретрум, се използва в много пестициди. Директният контакт или продължителното излагане на пиретрум могат да дразнят кожата, очите, носа и устата.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати