Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Микропластиката в храната е заплаха за теб и здравето на децата ти!

Микропластиката в храната е заплаха за теб и здравето на децата ти!

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Микропластиката в храната е заплаха

Повечето хора използват пластмаса всеки ден. Въпреки това този материал обикновено не е биоразградим. С течение на времето тя се разпада на малки парченца, наречени микропластмаси, които могат да бъдат вредни за околната среда.

Нещо повече - последните проучвания показват, че микропластиките се срещат често в храни, особено в морски храни.

Въпреки това не е ясно дали тези микропластмаси влияят върху човешкото здраве. Тази статия ще направи задълбочен поглед върху микропластиката и дали тя представлява заплаха за вашето здраве.

Какво представлява микропластиката?

Микропластмасите са малки парчета пластмаса, които се намират в околната среда. Те се определят като пластмасови частици с диаметър по-малък от 0.2 инча (5 mm).

Те се произвеждат или като малки пластмаси като микросфери, добавени към паста за зъби и ексфолианти, или се създават, когато по-големи пластмаси се разрушават в околната среда.

Микропластмасите са често срещани в океаните, реките и почвите и често се консумират от животните.

Редица проучвания през 70-те години започнаха да изследват нивата на микропластиката в океаните и открили високи нива в Атлантическия океан край бреговете на САЩ.

В наши дни поради нарастващата употреба на пластмаса в света в реките и океаните има много повече пластмаса. Около 8.8 милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океана всяка година.

Микропластика в храни

Морксата храна има най-много микроплатика

Микропластиката все повече се среща в много различни среди, а храната не е изключение. Едно скорошно проучване изследва 15 различни марки морска сол и открива до 273 микропластични частици на фунт (600 частици на килограм) сол.

Други проучвания са открили до 300 микропластични фибри на фунт (660 влакна на килограм) мед и до около 109 микропластични фрагмента на литър бира.

Въпреки това най-често срещаният източник на микропластика в храната е морската храна.

Тъй като микропластмасите са особено разпространени в морската вода, те обикновено се консумират от риби и други морски организми.

Последните проучвания показват, че това може да доведе до натрупване на токсични химикали в черния дроб на рибата.

Едно скорошно проучване установи, че микропластиките са присъствали дори в дълбоководните организми, което предполага, че микропластиката засяга дори най-отдалечените видове.

Нещо повече - мидите и стридите са с много по-висок риск от микропластично замърсяване в сравнение с повечето други видове.

Мидите и стридите, събрани за консумация от човека, имат 0.36–0.47 частици микропластика на грам, което означава, че потребителите на черупчести могат да поемат до 11 000 частици микропластика на година.

Микропластиката влияе ли на вашето здраве?

Редуциране на микропластика/пластмаса

Въпреки че редица проучвания показват наличие на микропластика в храната, все още не е ясно какъв ефект те могат да имат върху вашето здраве. Досега много малко проучвания са изследвали как микропластмасите влияят върху човешкото здраве.

Доказано е, че фталатите, вид химикал, използван за направата на гъвкави пластмаси, увеличават растежа на клетките при рак на гърдата. Въпреки това това изследване е проведено в петриева паничка, така че резултатите не могат да бъдат обобщени за хората.

Едно скорошно проучване изследва ефектите на микропластиката при лабораторни мишки. При тях микропластмасите се натрупват в черния дроб, бъбреците и червата и повишават нивата на окислителни стрес-молекули в черния дроб. Те също така повишават нивото на молекулата, която може да бъде токсична за мозъка.

Доказано е, че микрочастици, включително микропластика, преминават от червата в кръвта и потенциално в други органи. Те могат да останат в лигавицата на червата или да се пренесат в нашата лимфна система и да се окажат в лимфните възли, а има малки шансове да се окажат в кръвния поток и да се натрупат в черния дроб.

Пластмаси също са открити при хората. Едно проучване установи, че пластмасовите влакна присъстват в 87% от изследваните човешки бели дробове. Изследователите предложиха това да се дължи на микропластика, присъстваща във въздуха.

Някои проучвания показват, че микропластмасите във въздуха могат да причинят белодробни проблеми. Това обаче е доказано само в резултат от проучвания с епруветки.

Бисфенол А (BPA) е един от най-добре проучените химикали в пластмасата. Обикновено се намира в пластмасови опаковки или контейнери за съхранение на храни и може да изтече в храната.

Някои доказателства показват, че BPA може да повлияе на репродуктивните хормони, особено при жените.

Как да се избягва микропластиката в храните

Мидите съдържат най-много пластмаса

Микропластмасите се намират в много различни човешки хранителни източници. Все още обаче не е ясно как те влияят върху човешкото здраве.

Най-високите концентрации на микропластика в хранителната верига изглежда са в рибата, особено в миди.

Тъй като малко се знае за това как микропластмасите влияят върху здравето, не е необходимо изцяло да се избягват миди. Въпреки това може да е полезно да се консумират висококачествени миди от известни източници.

Освен това някои пластмаси могат да се съдържат в опаковките на някои хранителни продукти.

Ограничаването на употребата на пластмасови опаковки за храна може да ограничи приема на микропластмаси и да подпомогне околната среда в процеса.

За съжаление микропластмасите присъстват в околната среда изцяло - включително във въздуха, водата и храната.

Как микропластмасите влияят върху човешкото здраве в момента, не е ясно. Резултатите от проучванията върху животни обаче показват, че те могат да имат отрицателни ефекти.

Намаляването на използването на пластмасови опаковки за храни е един от най-ефективните начини да намалите пластмасата в околната среда и хранителната верига.

Това е стъпка, която ще е от полза и за околната среда и вероятно за вашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest