gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сандвичът - една история за граф и карти

Сандвичът - една история за граф и карти

Сандвичът - една история за граф и карти

Кой може да каже, че никога не е прибягвал до вкусните предимства на сандвича? Че не е стоял пред компютъра с него в ръка или че не е усещал листа от салата между зъбите си, докато е хапвал на плажа или на пикник в планината? Никой, разбира се.

А знаете ли, че сандвичът има своя история и дори свой създател, който му е дал и името?

Е добре, става дума за един джентълмен, наречен Джон Монтагю, живял от 1718 до 1792 година. Той е бил четвъртият граф на Сандвич, град във Великобритания. Освен че бил граф, той бил и адмирал в Кралския флот. Като такъв подкрепял горещо експедициите на капитан Джеймс Кук и дори го финансирал със средства от флота. За благодарност капитан Кук нарекъл едни от откритите от него острови, Хавайските, Санвичеви. Но това име с времето излязло от употреба.

Та този скъп граф на Сандвич бил страстен играч на карти и изкарвал безкрайни часове, отдаден на увлечението си.

Една вечер през 1765 година, по време на една несвършваща игра в компанията на лорд Йърбърг, той наредил на прислужника си да му приготви нещо за хапване, което няма да го кара да става от масата с картите и което няма да му изцапа ръцете.

Не след дълго слугата му се връща с едно студено ястие, направено от две филии хляб, а между тях резен солено говеждо. Тази комбинация така очаровала графа, че той не само я искал отново и отново, но и решил да й даде името на титлата си.

Сандвичът - една история за граф и карти

Ето това е историята на сандвича. Разбира се, трябва да имаме предвид, че тя е достигнала до нас от уста на уста и накрая записана и разпространена от един френски историк и писател - Пиер-Жан Гросли. По време на едно от пътуванията си в Лондон той трябва да е чул историята и впечатлен, я е написал. Разбира се, той не е седял на една маса с графа и никога не го е търсил, за да я чуе.

Сигурно затова версията на Гросли е намерила свой опопент в лицето на Никълъс Роджър, британски историк, роден през 1949 година. По повод историята на сандвича, описана от французина, той вметва, че тя се базира на едно единствено пътуване в Лондон. Според британеца няма никакво доказателство за нея, а и тя изглежда малко вероятна, имайки предвид, че през 1765 година Монтагю е бил министър и много зает, за да прекарва часове на масата за игра.

Но разбира се, не е изключено Монтагю да е хапвал малко месо между две филии хляб над работните документи, за да спечели още време за работа, признава британецът..

Така или иначе сандвичът се превръща в едно от големите кулинарни открития на човечеството и любима храна за много хора по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати