Коктейлът - дефиниция и всички истории за произхода му

Лилия  МилковаЛилия МилковаПомощник Готвач
1 от 11 Снимки
Коктейлът - дефиниция и всички истории за произхода му

Официалната дефиниция на коктейл е студена напитка от вино или дестилиран алкохол, смесен с ароматизиращи съставки. Това е доста широка дефиниция, но отразява съвременната практика да се говори за почти всяка смесена напитка като коктейл.

Първата публикувана дефиниция на коктейла се появява в редакционния отговор в The Balance и Columbian Repository от 1806 г. Той гласи: Коктейлът е стимулиращ алкохол, съставен от всякакви видове алкохол, захар и вода. Именно тази дефиниция на съставки продължаваме да използваме, когато говорим за идеалния коктейл.

Кога е създаден коктейлът?

Хората смесват напитки от векове, но едва през 17-ти и 18-ти век предшествениците на коктейла станали достатъчно популярни, за да бъдат записани в историческите книги. Не е ясно къде, кой и от какво е създал оригиналният коктейл, но изглежда, че е специфична напитка, а не категория смесени напитки през това време.

Откъде произлиза името коктейл?

Има много истории за произхода на името коктейл. Както винаги, някои са нелепи, някои правдоподобни и кой знае - може пък някоя наистина да е вярна. Въпреки това историите са интересни:

1. Популярна история зад името на коктейла се отнася до петелската опашка (или опашката на петела cock-tail), която се е използвала като украса за колониална напитка. Няма официални препратки в писмени рецепти към такава декорация.

2. В историята Шпионинът (Джеймс Фенимор Купър, 1821) героинята Бети Фланаган е изобретила коктейла по време на революцията. Тя вероятно не е била истинска жена, но историята казва, че е била пазач на кръчми, която е сервирала на френски войници напитка през 1779 г., украсена с пера от петела на съседа си.

3. Теорията за опашката на петела също е повлияна от цветовете на смесените съставки, които могат да приличат на цветовете на опашката на петел. Това би било добра приказка днес, като се има предвид нашият колоритен набор от съставки, но по онова време напитките са били визуално скучни.

4. Британското издание Барман публикува история от 1936 г. на английски моряци от преди десетилетия, на които са били сервирани смесени напитки в Мексико. Напитките се разбърквали с Cola de Gallo (опашка на петел), дълъг корен с подобна на опашката на птицата форма.

5. Друга история на коктейла се отнася до остатъците от ейл в бъчвите, наречени опашки на петел. Опашките от различни видове спиртни напитки се смесват заедно и се продават като по-евтина смесена напитка с (разбираемо) съмнителен произход.

6. Още един нелеп "произход" разказва за пеещ ейл, каша от ейл, смесена с каквото и да било, за да бъдат хранени бойните петли.

7. Има една странна история за един американски кръчмар, който съхранявал алкохол в керамичен съд с форма на петел. Когато клиентите му искали ново питие, те потупали петела за опашката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати