Ето защо мозъкът ни копнее за пържени картофки

пържени картофи

Всички познаваме онова чувство на силен копнеж към вредна храна на моменти. То е като малкото дяволче на рамото ни, което тихо ни шепти да си вземем порция за вкъщи. На какво се дължи това внезапно влечение?

Глад, стрес, емоционални проблеми? Според мнозина, това се дължи на някакъв мозъчен сигнал, който често определя храните, богати на мазнини и въглехидрати като много по-вкусни от останалите естествени и полезни продукти.

Всъщност, желанието се корени в „центъра за възнаграждения“ в мозъка, където пържените картофки и вредната храна, като цяло, заемат първите позиции. Щом в мозъка ни се задейства тази система, се освобождават химикали, които създават усещане за удовлетворение, като допамин. Този процес, заедно с други неща, като наркотици, например, принуждават организма да яде такива продукти.

В проучване, в което взимат участват 206 възрастни, този въпрос се засяга чрез интересен експеримент. Докато хората виждат снимки на храни, съдържащи мазнини, захар или комбинация от двете, техният мозък бива сканиран. След това, участниците получават пари, които да изхарчат за своите любими храни и съвсем очаквано, те били по-склонни да купят повече от тези, които съдържали едновременно мазнини и въглехидрати.

Изследователите казват, че мозъкът ни оценява количеството на калориите в храни, които съдържат само мазнини или само въглехидрати, и по този начин човек контролира нещата, които яде. Щом стане дума за комбинация от двете, нещата се усложняват.

ядене на пържени картофи

В съвременната хранителна среда, богата на преработени храни, като пържени картофи, понички, шоколадови изделия и чипс, мозъчният център за възнаграждения може да насърчи преяждането и затлъстяването. Тези храни забавят метаболизма и оказват лошо влияние върху целия организъм.

Според това изследване, нашият мозък все още не се е развил достатъчно, за да осъзнае, че не трябва да се поддава на този вид храна. Ето защо мозъкът жадува за пържени картофи.

Междувременно, ако пържените картофи наистина създават чувство на удовлетворение, може да пробвате да си ги приготвяте вкъщи по по-здравословен начин с различни съставки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати