7 доказани здравословни ползи от консумацията на кафе

7 доказани здравословни ползи от консумацията на кафе

Любимото, горещо кафе, без което не можем! Освен че е неустоимо вкусно, приятно и ободряващо, то е и полезно. Точно така. Кафето притежава редица доказани, здравословни ползи върху организма. Ето за какво може да ни помогне:

1. Намалява риска от някои видове рак

Кафето съдържа над 1000 съединения, много от които с противовъзпалителни и противоракови елементи. Според проучвания, консумацията на кафе може да намали риска от рак на простатата, левкемия, меланома. Специалистите твърдят, че кафето на зърна съдържа антиоксиданти, които са превантивна мярка срещу страховитото заболяване.

2. Предотвратява диабет от 2-ри тип

Редовната консумация на кафе, независимо дали става дума за безкофеиново или кофеиново, може да намали шанса от развитие на диабет от 2-ри тип. Според анализите, колкото повече кафе пият хората, толкова по-малък е риска от развиване на този проблем. Кафето съдържа хром – минерал, който помага на организма да произвежда инсулин, хормонът, който регулира кръвната захар.

7 доказани здравословни ползи от консумацията на кафе

3. Намалява риска от болестта на Алцхаймер

Смята се, че високо съдържание на кофеин в напитката е причина за доброто функциониране на мозъка. Проучване с пациенти, които имат проблем с паметта доказва, че за период от 2 до 4 години, хората с по-ниско ниво на кофеин в кръвта са по-склонни да развият деменция от онези с по-голямо количество.

4. Намалява риска от болестта на Паркинсон

Това е заболяване на централната нервна система. Резултати от медицински проучвания сочат, че хората, които пият умерено количество кафе, имат по-ниски нива риск от развитието на болестта на Паркинсон.

5. Подпомага сърдечното здраве

7 доказани здравословни ползи от консумацията на кафе

Противно да твърденията, че прекаляването с кафе може да доведе до сърцебиене, анализ от април 2018 показва, че консумирането на напитката може да намали и нормализира сърдечния ритъм. Според специалисти хората, които пият кафе са по-малко изложени на риск от сърдечни проблеми.

6. Помага ви да живеете по-дълго

Интересни резултати показва проучване от 2016, според което при хората, които пият кафе се наблюдава тенденция, свързана с по-малко боледуване от различни заболявания и съответно по-дълъг живот. То установява още, че приемът на 4 чаши кафе на ден, е свързан с по-малък смъртен риск, включително и заради причини като рак и сърдечни проблеми.

7. Съдейства за по-ефективни тренировки

Специалисти твърдят, че спортисти, които са пили кафе час преди да посетят залата, са били по-производителни от онези, които са пили кафе без кофеин. Освен това, кафето съдейства за изгарянето на повече калории и съответно по-ефективни тренировки. Това бяха 7-те доказани ползи от пиенето на кафе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати