gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим черен чай?

Как да приготвим черен чай?

хубав черен чай

Черният чай трябва да се съхранява в стъклени или керамични съдове с плътни капаци, извън кухнята. Препоръчително е да се използва мека вода, без миризми и примеси и разбира се - негазирана. Съдовете за приготвяне трябва да бъдат керамични, стъклени или порцеланови.

Основни правила за приготвяне на черен чай

Кипящата вода е решаващ момент при приготвянето на черен чай. За целта използвайте чайник с извит отвор и го напълнете догоре, така че нивото на водата да е 1. 5-2 см над отвора на гърлото на чайника. След това лесно можете да различите етапите на врящата вода със звук (свободното пространство от повърхността на водата до капака е отличен резонатор).

Желателно е водата да се кипва на огъня, а не в електрическа кана или чайник.

Не преваряйте няколко пъти водата и не добавяйте допълнително течност.

Напълнете чайника само с прясна вода.

Температурата на водата за приготвяне на черен чай е 90-95 градуса.

Затоплянето на чайника за сервиране е задължително. Ако налеете врялата вода в студен чайник, температурата на водата намалява с 10-20 градуса.

Можете да затоплите чайника по няколко начина: Пуснете чайника в голям съд с гореща вода за 1-2 минути. Залейте чайника с гореща вода и задръжте за известно време, така че чайникът да загрее. Затоплете чайника „сух“ във фурната.

Веднага възниква въпросът колко чай трябва да се постави в чайника, за да се получи добър и силен черен чай?

чаша силен черен чай

За дозата има няколко нюанса, които трябва да се имат предвид:

Ако водата е твърда, от чаените листа трябва да се вземат 1-2 ч.л. в повече.

Малките листа и нарязаните чайове имат по-ярък вкус и цвят, запарката става по-бързо, така че може да се вземе по-малка доза от тях, в сравнение с големите. Съответно пък дозата на големия листен чай трябва да се увеличи.

Чаените листа се изсипват в чайника с чиста лъжичка, в същото време е нужно да се разклаща чайникът с кръгови движения, за да се разпределят равномерно листата по дъно на загрятия чайник. Това ще позволи да се получи по-качествена запарка.

Препоръчително е да се налива врящата вода с кръгови движения, за да се полеят равномерно чаените листа на дъното на чайника.

Ако чаят е с високо качество, след разбъркване чаените листа отиват на дъното, а на повърхността се появява жълтеникава пяна. Плаващите клечки показват, че чаят е с лошо качество.

Време на запарката – от 3 до 5 минути. След това налейте в чаши и се насладете на вкусен чай!

Черният чай може да издържи на две запарки, не повече. За втората запарка е нужно да държите напитката за максимум 10-15 минути, в противен случай ще получите напълно различна напитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати