Турската кухня и вълшебните вкусове на Ориента

Турски кюфтета

Турската кухня е пълна с аромати и вкусове и е популярна в много страни по света. В България едва ли има човек, който да остане изненадан от специалитетите ѝ или да не е опитвал някой от тях. Заради преплетената история на Балканите много от турските ястия са част и от българската трапеза векове наред. Други така и не са си пробили път, но със сигурност не защото не заслужават да бъдат приготвени и опитани.

Ето някои от героите на турската кухня, които могат да бъдат открити навсякъде в Турция и да бъдат опитани с най-голямо удоволствие:

Кюфте

Турски кюфтета

Нашето прочуто кюфте всъщност произхожда от турската кухня. На по-изискан кулинарен език то може да бъде наречено топка от месо, но всички знаем, че това е вкусната смесица от кайма, лук, яйце, натрошен хляб и подправки, смесени, сплескани и цвъртящи на скарата.

Разбира се кюфтето може да бъде пържено, а също и варено в прословутата рецепта Кюфтета яхния. То е звездата и в Кюфтета по цариградски, Кюфтета в бял сос и още много, много др. Турската кухня може да се похвали и с голям набор от рецепти за вегетариански кюфтета.

Лахмаджун и пиде

Пиде

Лахмаджун и пиде са своеобразна турска пица. Както повечето турски специалитети и те те карат да си оближеш пръстите и да не спираш да искаш да ядеш още и още. А после, разбира се, да търсиш начин деликатно да смениш гардероба си. Но когато вкусът е над всичко, другото няма значение.

Лахмаджун и пиде са малки хранителни чудеса, разположени върху тесто и изпечени във фурната. Лахмаджунът е направен предимно с кайма (и подправки) като основна съставка.

Мантъ

Мантъ

Малките кнедли са популярна храна в Турция и са известни като турски равиоли. Те са един от малкото турски специалитети, които не идват от района на Средиземноморието, а са прекосили Централна Азия, пренесени от племената по време на монголската империя. Обикновено турските равиоли се пълнят с месо и се сервират с кисело мляко и специален доматен сос. Мантъ е наистина култово ядене в Турция и със сигурност трябва да се опита поне веднъж в живота.

Бюрек

Бюрек

Бюрекът няма да ни изненада в този списък, първо, защото почти всеки българин го знае от дете и второ, защото със сигурност ще се съгласи, че трябва да присъства на челните места на която и да е кулинарна класация.

Тези вкусни парчета от тестени точени кори, пълни със сирене и спанак и поръсени с мазнина, са честа закуска както на турците, така и на българите. А тайната на приготвянето им се предава от поколение на поколение и в двете страни.

Съставките на бюрека могат и да се променят, но вкусът му остава непроменен и все така изкушаващ.

Шиш кебап

Турски шиш

Точно както българите, така и турците обичат да правят своите шишове сами, на барбекю. Шиш кебапът е направен предимно от кайма, подправена с кориандър, кимион, чубрица, и черен пипер. Може да се гарнира с различни зеленчуци, най-вече патладжан или чушки, запечени на скара.

За резултата, повечето от нас могат да потвърдят, че е в категорията да си оближеш пръстите. Ако решите да го опитате в Турция, може да изберете ресторант, в който ще ви ги направят на огъня пред вас. Така е много по-вкусно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати