gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Избор на подходящ нож за всеки продукт

Избор на подходящ нож за всеки продукт

Избор на нож

За да сте добър кулинар и изкусен специалист в кухнята, ви трябва подходящ нож. За целта трябва да имате хубав нож за всеки продукт, който ще използвате, за да приготвите кулинарни вкусотии. Но как да изберете подходящ нож за всеки продукт?

Ето няколко съвета как да изберете своя нож!

Нож за всеки продукт

За да имате добри резултати в кухнята, то ви трябват добре подострени ножове от висококачествен материал и с удобна дръжка. Но има значение и продуктите, които ще режете с него. Затова има разлика какъв нож с какъв продукт. Например, всеки знае, че хляб се реже със специален нож, който е по-назъбен и дълъг.

Нож за хляб

Ето основния комплект ножове, които трябва задължително да имате в кухнята си:

1. Универсален нож

Нож за месо

Обикновено това са ножове със средна дължина 13 см. Те са със стандартно устие и дебелина. С него може да режете почти всичко.

2. Нож за зеленчуци

Нож за зеленчуци

Това е 8 см нож, който може да използвате за белене, рязане, почистване на дребни зеленчуци, храни, които се държат в ръка (като подрязване на малки картофи) и др. Затова и е по-малък.

3. Нож за хляб

Както вече споменахме, това е по-назъбен и дълъг нож от универсалния. Обикновено ножът за хляб е по-дълъг от 13 см. С него може да режете не само хляб, но и други тестени изделия.

4. Сатър

Сатърът е подходящ нож за месо

Този нож е задължително да присъства в кухнята ви. Той се използва за рязане на месо.

5. Нож за филетиране

Нож за филетиране

Ако искате деликатни рибни деликатеси, то ви трябва нож за филетиране. С него ще можете да филетирате риба и месо. Купете го, ако имате намерение да филетирате; повечето хора купуват готови филета.

При избор на нож подръжте всеки един нож в ръката си за известно време. Ако ще използвате този инструмент, той трябва да е удобен и да седи добре в ръката ви. Бъдете наясно, че това, което един човек намира за комфортно, не означава непременно, че ще бъде удобно и за вас, така че направете тест от първа ръка за себе си.

Почувствайте тежестта на ножа. Лекият нож е добър при бързина и точност, докато тежкият нож изисква далеч повече усилия, ако го използвате за кълцане на много леки съставки. Въпреки това точно обратното важи и когато твърди храни като ядки, пресен джинджифил, палмова захар и други съставки (по-трудни за рязане), се режат с лек нож - за тях тежкият нож е идеален.

Ако си търсите хубав нож, разгледайте нашите оферти за ножове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати