Зелевата чорба и нейните ползи

Зелева чорба

Зима е, студено е и навсякъде се носи тази миризма на кисело зеле. За много от нас няма нищо по-приятно от гозба с киселото зеле зимата. Става чудесно да си хапваш поръсено с червен пипер и олио или да го запечеш на фурна с месо. А за сармите няма смисъл да се говори.

Зимата почти във всяко семейство се приготвя кисело зеле и се похапва също така с удоволствие. В киселото зеле се съдържат естествени пробиотици. То е много полезно. Всички знаем, че в днешно време пробиотиците са на почит и са предпочитани от всички, целящи здравословно хранене.

В този ред на мисли, трябва да поговорим и за зелевата чорба, тя е част киселото зеле и е най-добрият антиоксидант. Използва се също така за детоксикация. Някоя хора я пият просто така в чаша. Друг вариант за консумиране на зелева чорба е да се налее в една купичка и да се нареже праз вътре, поръсва се с червен пипер и се консумира така. Тази супа, която е популярна в много краища на страната, е и отлично средство против махмурлук.

Зелевата чорба
Снимка: Геновева

В последно време зелевата чорба се консумира особено при болести. Дори хора, болни от рак, твърдят, че консумацията на зелева чорба освен силен антиоксидант помага много и при лечението на заболяването им.

Зелевата чорба се ползва като лекарство през зимата срещу някои простудни заболявания и дори специалисти по хранене и лекари я препоръчват наред с киселото зеле като превенция срещу грип.

Що се отнася до консумацията на кисело зеле и зелева чорба от гледна точка на калориите - те са минимални, а в същото време зелето е засищащо. Съществуват и диети, които използват зелев сок, за да помогнат да се сдобиете със стройна фигура.

Супа със зелева чорба

След всичко написано дотук ще обобщим, че киселото зеле и зелевата чорба са полезни и благоприятни за нашето здраве и фигура.

В българските традиции киселото зеле и зелевата чорба са известни от векове. Правят се и се консумират отдавна. Интересното е, че киселото зеле започва да става все по-предпочитано и използвано в цял свят. В много страни вече се консумира, дори на някои места цената му е доста висока.

Така че горещо препоръчваме на всички да си налеем по една чаша зелев сок за здраве!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати