Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна ли е сланината?

Полезна ли е сланината?

ГеновеваГеновева
Готвач
145881
Сланина
Снимка: Цвети Хаджипеткова

Полезна ли е сланината?

Това е въпрос, който много често се задава, а повечето от нас знаят, че сланината повишава нивата на холестерола и не се препоръчва особено за хора, които искат да се хранят здравословно. Дали наистина това е така?

Факт е обаче, че нашите прадядовци и баби са консумирали сланина зимата и това не им е пречело на здравето. Даже напротив - нашите деди са известни с дълголетие и добро здраве.

Съществува хранителен режим, където е препоръчително консумацията на сланина и мазно месо. Нима може да се отслабва, като консумираш сланина? Звучи нелепо - нима сланината може да полезна?

Консумация на сланина

Ползите от сланината произлизат от това, че в нея има естествени мазнини, затова тя не е толкова вредна, колкото твърдят митовете. В днешно време, когато храната е преработена и натъпкана с изкуствени продукти и мазнини, с консерванти и оцветители, се препоръчва точно това - естествените продукти и мазнини, които се оказват от голямо значение за нашето здраве.

Ето и някои рецепти, по които може да се приготви сланината. Например най- известна е осолената сланина, така традиционното българско мезе става много вкусно и мекичко, подходящо в това студено време с една чаша хубаво червено вино.

Пушената сланина е чудесна, вкусът на пушено е предпочитан за много от нас. Също така сланината може да се сложи и в някои ястия, като например зелеви сарми (стават невероятни с парченца сланина вътре в комбинация с ориз), кисело зеле със свинско и др. Сланината може и да се запече на скара със соев сос или да се сложи в зелето и да го запечем на фурна, а капамата е просто немислима, ако вътре не се сложи сланина.

Паприкована сланина

Да не забравяме, че нашите предци зимата са използвали и консумирали сланина в повечето си селски ястия или просто за мезе.

В България има и Празник на сланината, който се провежда всяка година в Априлци. Провежда се конкурс и се оценяват вкусовите качества на сланина, приготвена по различни рецепти и начини. Осем години вече се провежда този празник, който доказва, че българските традиции и кухня ще се почитат винаги.

За да бъде полезна сланината, нека си похапваме от нея в това студено време, разбира се - с мярка и да не прекаляваме. Като всяко нещо в нормални количества сланинката е полезна, но ако прекалим, това няма да е добре за нашето тяло и може да доведе до влошаване на нашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest