Кои са вредните мазнини и защо?

Кои са вредните мазнини и защо?

Мнозина вярват, че мазнините са основните врагове на сърцето и поради това се лишават от много кулинарни ястия. Но не всички мазнини са еднакво вредни, казват диетолозите. А някои дори напротив - са много полезни за нас. Но кои са те и какво съдържат?

Вредни мазнини

Кои са вредните мазнини и защо?

Основно това са трансмазнини (хидрогенирани мазнини). Получават се чрез преработка на растителни мазнини, използвани в производството на маргарин, олио и други кулинарни мазнини за готвене. Съответно те попадат в чипс, хамбургери и голяма част от печивата в магазините.

Опасни са, защото увеличават нивото на лошия холестерол в кръвта. А това увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове и инфаркт, допринася за развитието на диабет. Освен това трансмазнините влияят върху качеството на сперматозоидите и вероятно предотвратяват образуването на вещества, които се борят с канцерогените.

Наситени мазнини

Кои са вредните мазнини и защо?

Тази мазнина не са толкова опасни, колкото са хидрогенираната, но също са много разпространени. Та се намира в почти всички мастни млечни продукти и месо и допринасят за образуването на холестеролни плаки. Последните проучвания показват също, че наситените мазнини намаляват активността на добрия холестерол, т.е. намалява неговия противовъзпалителен ефект.

Полезни мазнини

Кои са вредните мазнини и защо?

Ненаситени мазнини. Съдържат се в зехтина, ядките авокадото и рибата. Намалява лошия и повишава добрия холестерол. Съвместно проучване на Университета в Харвард и Университета Джон Хопкинс показва, че замяната на въглехидратната диета с диета на базата на ненаситени мазнини подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система в продължение на шест седмици. По време на проучването пациентите са имали понижено кръвно налягане, повишено ниво на добрия холестерол, но състоянието на мастната тъкан не се е променило.

Омега-3 мастни киселини

Кои са вредните мазнини и защо?

Съдържат се основно в рибата и ядките. Противопоставят се на образуването на кръвни съсиреци и холестеролни плаки, понижават кръвното налягане. Според резултати от някои проучвания консумацията на тези киселини може да намали риска от сърдечни заболявания с 35% и шанса за инфаркт с 50%. Освен това омега-3 киселините подобряват мозъчната дейност, спомагат засилването на паметта и вниманието.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати