Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко здравословно е сушито?

Колко здравословно е сушито?

Колко здравословно е сушито?

Когато става въпрос за храна, сушито е по-добър избор от пица, пържено пиле или мазен дюнер. Но дали това наистина е така? Колко е здравословно сушито?

Според Лиза Московиц, основател на The NY Nutrition Group, сушито може бързо да се превърне във висококалорична, богата на мазнини калорийна бомба. Едно от добрите неща на сушито е, че повечето от нещата, които ядем, са сурови, така че не е нужно да се притеснявате за добавена сол, масло или каквото и да е друго, казва Московиц.

Плюс при консумирането на суши е, че ние решаваме какво ядем. Лесно можем да избегнем по-висококалоричните съставки, като изберете зеленчуци като аспержи, краставици или сладки картофи, заедно със здравословни мазнини като авокадо.

Но истината е, че най-полезното нещо на сушито е рибата! Когато поръчвате сьомга или риба тон, ще получите омега-3 мастни киселини, които са свързани с много ползи за здравето, особено когато става дума за здравето на сърцето. А голяма част от изследванията показват, че омега-3 помагат за понижаване на кръвното налягане, холестерола и възпалението (известен предшественик на сърдечните заболявания).

Внимавайте със сосовете

Колко здравословно е сушито?

Добавките като пикантна майонеза, темпура или допълнително авокадо са допълнителни калории и мазнини. Трябва да внимавате и със соевия сос, тъй като той е изключително солен, съветва още Московиц. А консумирането на твърде много натрий може да повиши кръвното Ви налягане, като по този начин се увеличава рискът от сърдечни заболявания.

Обърнете внимание и на ориза

Оризът е една от най-големите причини, поради която трябва да внимавате със сушито. Сушито може да съдържа еквивалента на една цяла чаша ориз или около 200 калории и 45 грама въглехидрати, казва Московиц. Затова балансирайте, като избягвайте да ядете суши вечер.

Всеки японски ресторант има смесена зелена салата, припомня специалистът. Има и салата от морски водорасли, пълна с антиоксиданти; и супа мисо, наистина добър източник на пробиотици, които са полезни за здравето и храносмилането, добавя Московиц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest