Как се съхранява виното?

Как се съхранява виното?

Съхраняване на червено вино

Ако четете тази статия, вероятно притежавате поне няколко бутилки скъпи, качествени и отлежаващи вина. Или по-вероятно - просто сте любител на алкохолната напитка и не знаете как точно да я съхранявате, когато вече е купена, за да не изгуби тя вкусовите си качества.

Истината е, че няма нищо специфично при съхраняването на вино в домашни условия. В такава ситуация обикновено напитката е за бърза консумация и не е предвидена да отлежава.

Друго, което трябва да подчертаем - не всяко вино е предвидено да стои години наред в избата. Това са обикновено конкретни сортове, които при това са доста скъпи. С подобни експерименти с което и да е вино рискувате пълен провал.

Как обаче да съхраняваме виното? Правилото - на хладно и тъмно място. До отваряне на бутилката не се препоръчва да я оставяте в хладилника. Помнете правилото бялото вино и розето се сервират охладени - на температури между 6 и 8 градуса, а червеното - на стайна температура, или между 16 и 19 градуса.

Друг съвет, който можете да следвате - колкото по-леко е виното, толкова по-ниска температура му отива. Това важи за всички разновидности. Тук ориентация е сезонът - през лятото пием студено, свежо и плодово вино, а през зимата - плътни, тежки и сгряващи напитки.

Чудили ли сте се някога защо бутилката на виното е тъмна? Причината е проста и дава насока по повод съхранението. Бутилката е тъмна, за да нямат достъп преките слънчеви лъчи до бутилката. В противен случай, цветът на напитката сериозно ще се промени. Но не това е най-лошото - сериозно ще пострадат и вкусовите качества на виното.

бутилки вино съхранение

Проблем, с който всеки любител на виното се е сблъсквал - при опит да го отворите, половината коркова тапа остава в капачката. Решението, според специалистите - винаги напитката в бутилката трябва да има допир до тапата. Друга причина за подобно позициониране - в противен случай в бутилката може да проникне кислород, което сериозно ще наруши вкусовите качества на еликсира.

Друг казус - как да съхраняваме вино, след като го отворим? Освен ако не сме в компания, трудно ще изпием сами бутилка вино наведнъж. Как да запазим остатъка? С непроменени вкусови качества ще остане напитката в следващите няколко дни.

За непенливо вино те са около и по-малко от 5, а за пенливо - по-малко от 2 дни. Зависи и от температурата, на която съхраняваме отворената бутилка - когато е стайна, дните автоматично намаляват.

Хладилникът дава малко по-дълъг живот, при всички положения обаче - не повече от седмица, като това важи основно за червените вина.

Хубавата новина - макар и не толкова свежо, старото вино не може да ни навреди. А ако често ви се случва отворените бутилки да престояват - защо не поканите приятелки, за да оползотворите алкохолния еликсир?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати