Вредата от преработените храни

Реди от преработените храни

Всеки е чувал максимата Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си. Тази крилата фраза не е лишена от смисъл. Храната е в основната на здравето ни. Тя може както да разболява, така и да лекува. Затова трябва отговорно да се отнасяме към това, което редовно влиза в тялото ни чрез храната.

Съвременното общество е изобретило преработените храни. Тяхната поява се оправдава с това, че е нужно да съществува ядене, което да издържа дълго, без да се разваля. Освен че се характеризира с голяма дълготрайност, преработената храна има и висока калоричност и засища организма. Тя е и вкусна заради безбройните подобрители, които се влагат при преработката. Дотук обаче свършват положителните страни на преработените храни. Вредите от този тип ядене са много повече и те трябва да се познават и взимат предвид в принципите на хранене.

Вреди от преработените храни

Преработени храни

Преработените храни причиняват затлъстяване - повечето от тях са пълни с овкусител, който е под номер Е621. Под цифрата се крие мононатриевият глутамат, който може да доведе до преяждане. Съдържат и фруктозни сиропи и изкуствени подсладители. Това оказва влияние в натрупването на мазнини;

• Почти всяка преработена храна може да предизвика пристрастяване към нея - когато храните се преработват, от тях се премахват важни съставки, между тях са фибрите, водата и различни хранителни вещества и затова тези храни се усвояват различно в организма;

• Бързите храни влияят негативно на чревната флора - цялата ни вътрешна флора търпи промени, които непрекъснато се налага да се регулират. Пълнозърнестите храни са един от начините да се неутрализира това негативно влияние;

• Понякога на тази храна може да се дължат болестни промени, свързани не само с храносмилането, но и с паметта, нервната система - предизвикване на депресии, както и с общия тонус;

• Могат да доведат до стерилност - тези храни са генномодифицирани, отнети са им и важни хранителни вещества, затова те създават репродуктивни проблеми;

Преработените храни има много сол

• При преработката се използват твърде много захар, а това е прекалено вредно за тялото;

• В тези храни трансмазнините и рафинираните растителни масла са прекомерно много, а вредата им е известна на всеки.

• За да са дълготрайни, в тези храни се слага прекомерно количество сол и това моментално ги прави вредни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати